Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Klassen”, Pelle Svanslös, Fab Freddie – så blir årets program på Buff

Förra året kammade barn- och ungdomsfilmsfestivalen Buff i Malmö hem pris vid Guldbaggegalan. Nu är årets festivalprogram klart. Det blir bland annat besök av ”Klassen”-skådisar och YouTube-profiler, invigning med programledaren Fab Freddie och världspremiär av en Malmöproducerad långfilm.

Fredrik Svensson, även känd som Fab Freddie, inleder årets Buff.Bild: Stina Stjernkvist/SVT
I år anordnas filmfestivalen Buff för 36:e gången i ordningen – och festivalen har numera en ny fjäder i hatten i form av det stora barnfilmspriset Gullspiran som kammades hem på förra årets Guldbaggegala.
Festivalen inleds den 23 mars av programledaren Fab Freddie med visning av den Oscarsnominerade filmen ”Miraï, min lillasyster”.
Festivalens första dagar präglas av en ny satsning: familjehelgen på Panora. Under två dagar är Panoras program helt tillägnat Malmös barnfamiljer. Det blir bland annat visningar av Astrid Lindgren-filmatiseringar, chans att testa green screen och stop motion-animering, premiärvisning av två avsnitt av SVT-succén ”Klassen” – och besök av några av ”Klassens” unga skådespelare.
Läs också Sergey Vasiliev: ”Min drivkraft är och har alltid varit sökandet efter min egen röst i konsten”
Buff bjuder dessutom på världspremiär av Sergey Vasilievs Malmöproducerade ungdomsfilm ”PewPewPew”. Långfilmen handlar om ett mystiskt virus som sprider sig bland Malmös tonåringar och fyller dem med en längtan efter att bli lika kända som PewDiePie.
– Det gläder mig oerhört mycket att en sådan riktig Malmöfilm som ”PewPewPew” får premiär på just Buff festival som är en sådan riktig Malmöfilmfestival. Det hade inte kunnat vara en bättre match. Vi har till och med avstått från att skicka filmen till Göteborg för att få premiär i Malmö. Efter fyra år av hårt arbete är filmen äntligen färdig att möta sin publik, säger regissören och producenten Sergey Vasiliev i ett pressmeddelande.
Fetsivalen gästas även av YouTube-profilen Felix Nordh och Monte Fjanton-kollegorna Sebasthian Wilnerzon Thörn och Johan Nilsson som premiärvisar ett avsnitt av populära ”Felix recenserar” för publik.
Dessutom bjuder Buff på smakprover från fyra kommande filmer: norska ”Grimsby” som beskrivs som ”Twin Peaks” för barn, Guro Ekornholmens långsfilmsdebut ”Free”, ”Trym rymmer”, om en femåring som rymmer ut i skogen när han får en lillasyster, och ”Pelle Svanslös” som produceras av Malmöbolaget Sluggerfilm.
Läs också Malmöbolag bakom ny animerad Pelle Svanslös-musikal
Varje år delar Buff ut ett flertal priser till aktörer som stärker film för unga. I år delas priser ut i två helt nya kategorier: bästa komedi och bästa filmmusik.
Fakta

Buff 2019

Äger rum den 23-29 mars på Royal, Panora, Spegeln, Filmstaden Storgatan och Filmcentrum Syd.

Årets tema för festivalen är Framtiden.

Hela festivalprogrammet finns tillgängligt på Buffs hemsida.

Gå till toppen