Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: S borde ha toppat laget.

Röd trio laddar upp inför EU-valet: toppnamnet Heléne Fritzon, statsminister Stefan Löfven och EU-minister Hans Dahlgren.Bild: Christine Olsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Många socialdemokratiska ansikten fick något chockat, ja, krampaktigt över sig när innehållet stod klart i 73-punktsavtalet mellan S, MP, C och L.
Socialdemokraterna ska alltså, med Stefan Löfven i täten, leda en regering som avskaffar värnskatten, moderniserar arbetsrätten, inför fri hyressättning vid nybyggnation och språkkrav för medborgarskap. Bland mycket annat.
Det var kanske inte så konstigt om åtskilliga röda gräsrötter kippade efter andan. Ska Socialdemokraterna genomföra så ”borgerlig” politik?
I en stor intervju i Svenska Dagbladet redogör statsminister Löfven för bakgrunden till överenskommelsen och varför denna gigantiska uppgift är så viktig.
Det handlar inte bara om sakpolitik, om reformer som i sig är tunga och nödvändiga för att göra Sverige till ett bättre fungerande land. Det handlar inte heller i första hand om att stänga Sverigedemokraterna ute från inflytande. Det handlar, enligt statsministern, om att ”visa att politiken fortfarande kan leverera svar på samhällsutmaningar”.
Här resonerar Löfven på ett klokt och närmast statsmannamässigt sätt. Politiken får inte stå svarslös.
Hårt arbete och utbildning måste betala sig. En modernare arbetsrätt kan gynna jobbskapandet. Bostadspolitiken måste sporra bostadsbyggandet. Ett svenskt medborgarskap behöver bidra till ökad integration. När politiken levererar kan misstron mot politiker minska och den våg som högerpopulister surfar på hållas tillbaka.
Att politiken levererar är, menar statsministern, ”en grundförutsättning för människors tilltro till demokrati och parlamentarism, att den löser deras vardagsproblem”.
Och mer än så. Löfven har ett skäl till att helhjärtat arbeta för att 73-punktsprogrammet blir verklighet:
”Nu med januariavtalet kan vi stå upp för ett samhälle med fria medier och ett oberoende rättsväsende, själva grunden för den liberala demokratin.”
Stefan Löfven har sedan han blev statsminister 2014 hunnit närvara vid åtskilliga EU-toppmöten. Han har på nära håll sett hur högerextrema och populistiska krafter vunnit mark i västvärlden, hur de angripit den fria pressen och oberoende rättsinstitutioner.
På fredagen höll Socialdemokraterna en EU-valkonferens i Upplands Väsby. Löfven varnade för högerextremismen i Europa när han peppade sitt parti inför valet den 26 maj.
Löfvens insiktsfulla ord till trots, det är svårt att se att hans parti tar EU-valet på riktigt allvar. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) har med en rejäl dos självberöm klassat S-kandidaterna som ”en stark laguppställning”. Stark uppställning? Verkligen? Döm själv.
Här följer de tio översta namnen på S-listan till EU-valet: Heléne Fritzon, Johan Danielsson, Jytte Guteland, Erik Bergkvist, Evin Incir, Ilan de Basso, Carina Ohlsson, Linus Glanzelius, Åsa Björkmarker och Adnan Dibrani.
Stefan Löfven inser vad som står på spel i valet till Europaparlamentet i maj. Laget kunde ha formerats därefter. Med fler spelare ur A-lagstruppen.
Gå till toppen