Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Total otrygghet präglar trafiken i Västra hamnen

Framkomligheten för bilister och bussresenärer har inte enbart prioriterats, den oskyddade trafiken är över huvud taget inte med i matchen, skriver Håkans Sundell om trafiken på Skeppsbyggaregatan.Bild: Hussein El-alawi
Det finns tre gator för att ta sig till och från Västra Hamnen. I öster via klaffbron på Stora Varvsgatan, i väster via Mariedalsvägen och Västra Varvsgatan. Den tredje vägen är Skeppsbyggaregatan, ett alternativ som jag bestämt avråder från att välja. Åtminstone under rådande trafiksituation. Här pågår gatubyggnadsarbeten som vittnar om säkerhetstänk och trygghetsaspekter hämtade från tidigt sekelskifte. Alltså det förra. Lokalisering, dimensionering och beskaffenhet på den temporära Skeppsbyggaregatan visar inga tecken på vad som betecknas som god trafikmiljö år 2019. Helhetstänket saknas.
Många ifrågasättande aspekter kan lämnas på Skeppsbyggaregatan temporära sträckning. Än mer på höjdsättningen, som närmast ger berusningskänsla. För att inte nämna belysningen som nattetid associerar till claire obscure. Provisoriet lämnar en hel del i övrigt att önska.
Framkomligheten för bilister och bussresenärer har inte enbart prioriterats, den oskyddade trafiken är över huvud taget inte med i matchen. Det saknas ytor för fotgängare och cyklister. Men detta faktum skrämmer inte bort oskyddade trafikanter. Åtskilliga av dessa väljer denna väg i ur och skur, i dagsljus såväl som efter mörkrets inbrott. Särskilt i morgon- och kvällsrusningen trängs bilar och bussar jämte cykelkärror fyllda med barn, gående med dinglande laptopväskor och svällande matkassar, löpare med ljusstarka pannlampor och så vidare.
Själv använder jag ömsom bil, ömson mina ben för att nå Västra hamnen respektive ta mig därifrån. Som bilist sitter jag visserligen hyggligt skyddad, men ständigt rädd för att köra på fotgängare och cyklister. Som fotgängare känner jag en blandning av mod, dumdristighet och rädsla för att bli påkörd av bilister och cyklister.
Det krävs litet tankemöda och en del fysiskt utrymme för att åstadkomma temporära ytor ämnade för säker och trygg gång- och cykeltrafik. Ansvariga - skapa god trafikmiljö för alla i Skeppsbyggaregatans temporära sträckning, en av få möjligheter att ta sig till och från Västra hamnen. Gör detta innan det är för sent!

Håkan Sundell

Partiellt boende i Västra hamnen
Gå till toppen