Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Vår miljonsatsning på Kulturskolan är inte ett misstroendevotum

Om företrädare för det borgerliga minoritetsstyret menar att en satsning på 5,5 miljoner kronor är ett misstroendevotum är vi oroliga för deras syn på pengar, skriver Fanny Johansson och Sebastian Persson (S).Bild: Anders Wiklund/TT
Gunnar Brådvik (L) och Börje Hed (FNL) gör i Sydsvenskan ett nummer av att vi socialdemokrater skulle betvivla kvaliteten på den kommunala kulturskolan och påstår att vi inte tror att den skulle stå pall i konkurrens av privata aktörer. Detta är en direkt feltolkning.
Läs också Kulturskolan kan få del av kulturpengarna
Vi socialdemokrater vill, vilket vi även uttryckte i insändaren som Brådvik och Hed bemöter, satsa 5,5 miljoner kronor på att bygga ut kulturskolan. Detta vill vi göra för att en av Sveriges bästa kulturskolor ska komma fler till del, så att fler barn får musicera. Detta ska då vara ett bevis på att vi inte tror på kulturskolans kvalitet? Om företrädare för det borgerliga minoritetsstyret menar att en satsning på 5,5 miljoner kronor är ett misstroendevotum är vi oroliga för deras syn på pengar. Vi skulle aldrig föreslå en mångmiljonsatsning på något vi inte tror på. Men det skulle kanske Brådvik och Hed?
Det vi vänder oss emot är inte kulturskolans kvalitet. Det är att det borgerliga minoritetsstyret och Sverigedemokraterna hellre vill skattesubventionera privata verksamheter istället för att bygga ut kulturskolan. Vill man som vi, korta kön till kulturskolan, är det på kulturskolan det ska satsas pengar. Inte på marknadsliberala experiment med osäker verkan.
Brådvik och Hed säger nu också att de är beredda att fortsätta skjuta till pengar till sin musikcheck. Vi har svårt att ta dessa tomma löften på allvar. För den som minns tiden innan valet så utlovade Liberalerna då, i det gemensamma borgerliga budgetförslaget, en skattesänkning. Efter valet försvann skattesänkningen och ersattes med nya och tidigare oannonserade besparingar på omsorgen, skolan och kultur- och fritidsverksamheterna. Så hur kan vi lita på detta nya löfte?
Vi vänder oss också starkt emot beskrivningen att det är vi socialdemokrater som förhalat och försenat musikchecksbeslutet. Utredningarna som gjorts och återremisserna som gjorts fram till och med torsdagens fullmäktige har varit en följd av borgerliga yrkanden och förslag. Den enda gång vi valt att återremittera ärendet var i torsdags. Detta efter att styret och Sverigedemokraterna föreslagit ett ackrediteringssystem som knappt är utrett och som tjänstemännen tidigare starkt avrått ifrån. Det är inte att förhala och försena, det är att ta ansvar för kommunens ekonomi och barnens möjligheter till att få spela instrument.
Det Brådvik och Hed också missar är också tidsperspektivet när de oärligt beskyller oss socialdemokrater för att vara ansvariga för att checksystemet inte är infört än. Den tidigare ledamoten i kultur- och fritidsnämnden, Christer Wallin (M), har uttryckt att han slagits för en kulturcheck i 20 år. Under de senaste 20 åren har det varit borgerligt majoritetsstyre i 12 år. Med det som bakgrund är det inte oss socialdemokrater som ska beskyllas för att det inte är infört. Det är Brådviks partikollegor och tidigare borgerliga generationer av politiskt styre.

Fanny Johansson (S)

Oppositionsråd

Sebastian Persson (S)

2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Gå till toppen