Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Andreas Ekström: Vill vi ha dagstidningarna kvar får vi stå ut med likriktning

Andreas Ekström om Bonniers köp av Mittmedia.

Det finns maträtter som blir godare om man gör riktigt mycket på en gång. Gryträtter. Ärtsoppa. Det kanske är något med hur krafterna i maten samverkar? Den intensiva värmen, själva volymen, luftningen i en stor gryta. Jag ska fråga någon som är duktig på molekylär matlagning om detta någon gång.
När Bonnier nu blir huvudägare Mittmedia-koncernen blir frågan självklar: Fler nyanser i smakerna? Eller ett stabbigt klägg från storköket?
Läs också Bonnier köper Mittmedia med 28 tidningar i Mellansverige
Till Dagens Nyheter och Dagens Industri och HD-Sydsvenskan och Expressen läggs ytterligare 28 tidningar i Bonniers tidningsgrupp – VLT, Gefle Dagblad, Sundsvalls Tidning… De viktigaste delarna av svensk landsortspress.
Det finns egentligen tre enkla observationer man kan göra:
För det första är det självklart att man kan spara pengar på att ha samlad administration och identiska tekniska system. Tjäna pengar på detta kan man emellertid inte.
För det andra är det uppenbart att det finns fördelar med redaktionella samarbeten. Tidningen du just nu läser har blivit bättre, inte sämre, av att i pappersupplagan kunna publicera utrikesmaterial från Dagens Nyheter.
För det tredje är det lika uppenbart att det finns stora nackdelar med redaktionella samarbeten. Tidningen du just nu läser (om du läser HD) innehåller kanske lite för mycket material från Malmö och Lund för din smak. Om du läser Sydsvenskan har du de senaste åren möjligen drabbats av en del ofrivillig allmänbildning kring livet i nordvästra Skåne.
Och det är ju där facit för dagen finns: vill vi alls ha dagstidningar får vi nog stå ut med både ägarkoncentration och viss innehållslig likriktning. Eller betala tre gånger så mycket för prenumerationerna.
Gå till toppen