Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De hittade sitt företag på Brantevikstorget och har hjälpt fler på plats

De började med ett litet kontor i Folkets hus, fortsatte med en inhyrning på Brantevikstorget och nu har de hela den gamla Konsumbutiken. Här hjälper Branteviksgruppen, med Ghada El-Kaswani och Owe Håkansson, arbetslösa till praktik, jobb, utbildning och företagande.

Brantevikstorget har fått nytt liv genom Ghada El-Kaswani och Owe Håkanssons arbete.Bild: Lotta Satz
I flera av grannlokalerna på torget har det startats företag där ägarna en gång fick stöd och råd hos Branteviksgruppen.
– Städfirman intill flyttade för ett par månader sedan till Limhamn, lokalen här blev för liten. Senast jag pratade med dem hade de 15 anställda, säger Owe Håkansson.
– Vi är nog den enda bostadsrättsföreningen som har alla lokaler uthyrda, säger Olle Nord, fastighetsansvarig i brf Torbjörn som äger huset och lokalerna runt torget från slutet av 1950-talet.
De två träffades en dag när Owe Håkansson var på väg med bussen till Rosengård. Han såg att Konsumbutiken hade slagit igen och hoppade av bussen för att ta reda på mer. Han och Gharda El-Kaswani var på jakt efter en större lokal.
– Och då träffade jag Olle på torget
Men egentligen började det med en annan tillfällighet. Owe Håkansson och Ghada El-Kaswani jobbade tillsammans i ett arbetsmarknadsprojekt på Rosengård.
Men samtidigt som Owe hade bestämt sig för att gå i pension 2013 ville Ghada starta något eget.
– Det är svårast att hitta jobb till nyanlända som inte kan svenska och inte har någon utbildning. Vi råder dem att plugga språket och att skaffa sig en yrkesutbildning, säger Ghada El-Kaswani.Bild: Lotta Satz
– Jag är från Libanon och hade som mål att bli socionom när jag pluggade på universitetet, men med kriget så kunde man inte riktigt planera.
När hon kom till Sverige drev hon först en livsmedelsbutik i Landskrona, jobbade som personligt assistent ett tag och uppfostrade sex barn. Hon har bott i Malmö sedan 1996.
– Jag har lärt mig mycket om det svenska samhället genom egna erfarenheter, om kontakter med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, socialförvaltningen med mera, svarar hon på frågan varför det har gått så bra för Branteviksgruppen.
– Men framförallt har vi fantastisk personal som är fenomenala på att hitta jobb och praktikplatser.
Då 2013, när det hela startade, lovade Owe Håkansson att jobba tillsammans med henne i fem år. De åren har gått.
Owe Håkansson säger att det fortfarande är lika roligt att gå till jobbet, trots att det snart är sex år sedan han tänkte gå i pension.Bild: Lotta Satz
– Nu tar vi en vecka i taget, säger han lite på skämt.
Även om Ghada El-Kaswani säger att hon försöker övertala honom att fortsätta så finns det ingen tvekan.
- Jag kommer att fortsätta att driva företaget vidare, säger hon.
Det har idag nio anställda, egna kontor i Malmö och Eslöv och franchisekontor på flera andra orter i Sverige.
– Sen vi startade 2013 har vi hjälpt cirka tvåtusen personer till jobb, studier eller eget företag, säger Owe Håkansson.
Just nu har de cirka 60 arbetslösa inskrivna på kontoret på Brantevikstorget. En tidigare klient har till exempel köpt frisersalongen av kvinnan som drivit den sedan 70-talet. Från början låg det en korvkiosk där säger Olle Nord som också minns färgaffären, posten och skoaffären som en gång låg på torget. Men han minns också när många lokaler var tomma.
Olle Nord är fastighetsansvarig för bostadsrättsföreningen Torbjörn och har varit en viktig kontakt för Branteviksgruppen.Bild: Lotta Satz
– Vi som bor här är glada att det är fullt i lokalerna och att det är lugna verksamheter. Vi vill inte ha hit restauranger eller bagerier, säger Olle Nord.
Han säger att föreningen inte märkt av närheten till den nyöppnade Rosengård station på föräsljningspriserna än. Men Owe Håkansson prisar den.
– Det här blir liksom ett nav i Malmö. Jag bor i Åkarp och det tar mig cirka 20 minuter att komma hit med buss och tåg, så fort går det inte med bil.
Gå till toppen