Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Niklas Wihlborg: Ett gemensamt slag som gick förlorat

Två Skånederby spelades mellan fyra skånska lag i Ystad arena.Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON
Så nära men ändå så långt ifrån.
Så skulle man kunna sammanfatta den skånska handbollen, där IFK Kristianstad ligger i en position för sig allra längst fram. I Ystad gjorde Skånes fyra andra lag upp i ett evenemang som gick under titeln Slaget om Ystad.
Det blev under lördagen tydligt att det också här är fyra lag som är långt ifrån varandra. Det märktes både på planen och utanför.
Det som skulle vara ett skånskt handbollsarrangemang och som kunde ha varit en häftig manifestation med en fullsatta arena i Ystad och något som kunde ha gett ett stort eko blev egentligen bara två enkla matcher som följde varandra.
Ett problem var så klart att det blev ett HK Malmö som stod värd för mötet med IFK Ystad även om matchen spelades i Ystadklubbens hemmaarena.
Skadade landslagsstjärnan Jim Gottfridsson med en fot i varje Ystadklubb såg båda matcherna, men han var en av få. De flesta njöt bara av en match och tog inte chansen att göra tillfället speciellt. 1108 såg det inledande mötet mellan HK Malmö och IFK Ystad. Publiktillströmningen till den andra var aningen större, 1723. Ystads IF lockade definitiv flest, men det gapade ändå stora luckor – där det hade varit roligt att se några handbollsentusiaster med halsdukar där det stod HK Malmö eller IFK Ystad.
HK Malmö är landets just nu näst bästa lag. Det demonstrerades under lördagen när man krossade IFK Ystad, som visserligen hade ett par tunga skador som försvagade laget rejält. HK Malmö visade i det läget att man bara behövde en halvlek för att besegra ett lag som inte kommer vara bland de åtta som gör upp i slutspelet.
IFK Ystad går ändå mot en stark comeback i Handbollsligan där klubben positionerat sig strax under slutspelsstrecket.
Tomas Axnér ursäktar röran. Lugitränaren bygger i år nytt efter att ha förlorat stora delar av sitt rutinerade garde.
Fyra skånska lag slåss i skuggan av IFK Kristianstad. Vill de ha en chans att utmana borde de dra större nytta av varandra – inte på planen, men väl utanför. På lördagen fanns ett sådant tillfälle, men det slarvades bort.
Gå till toppen