Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Omvänd rasism existerar inte – du kan inte förtrycka den som förtrycker dig

Slavhandeln, där människor från framför allt Afrika skeppades till den nya världen i väster, är ett av de värsta exemplen på strukturell rasism.Bild: Bill Haber
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Vi människor kan inte förneka den bisarra sanningen att individer med avvikande hudfärg är stämplade från början. Rasism är ett system som påverkar alla kontinenter på denna jord och visar sig i form av vit överlägsenhet. I ett försök att utmåla sig själva som offer väljer en del vita människor att använda begreppet ”omvänd rasism”. Ironiskt nog verkar de inte inse att deras förfäder skapade detta problem.
För det första kommer ordet rasism från ordet ras. Sedan långt tillbaka delade olika styrande in människor i olika grupper utifrån hudfärg och agerade intolerant samt inhumant mot en av dessa grupper. Att ha en viss hudfärg kunde leda till att en person blev utsatt för rasism och deras liv begränsades av olika regler. Svarta ansågs som mindervärdiga medan vita var privilegierade, vilket ledde till att svarta blev köpta, förslavade och tvingade till den nya världen där europeiska kolonisatörer ockuperade ursprungsbefolkningens land.
För det andra: Trots slaveriet som svarta fått genomlida har somliga mage att påstå att rasism mot vita existerar. Termen ”omvänd rasism” hade uppstått ifall vi hade vridit tillbaka tiden och omskapat det förflutna. Omvänd rasism skulle finnas om alla länder med mörkhyade människor skulle behandla vita människor som underlägsna, förslava dem och få dem att hata sin hudfärg. Då hade vi hundra år senare kunnat hävda att omvänd rasism existerar. Du kan inte förtrycka din förtryckare.
För det tredje. Enligt Brottsförebyggande rådet (i forskningsrapporten ”Hatbrottsstatistik” från 2018) anmälde 4 609 personer rasistiska hatbrott år 2016. Vita människor har aldrig varit i en position där någon annan grupp har haft samhällelig makt över dem. Rasism är ett strukturellt fenomen som utövas av ett helt samhälle mot en ”ras”. Faktum är att det är omöjligt för vita människor att bli offer för rasism, eftersom de har alla privilegier som de har skapat under århundraden för att gynna dem själva. Tillgång till jobb, utbildning och till och med skönhetsnormer är bara några exempel.
Nu kanske vissa av er tänker att alla människor kan bli utsatta för rasism, det är väl en självklarhet? Att en människa behandlar dig illa baserad på din hudfärg är rasism. Orsaken är att rasismens innebörd är att behandla individer olika beroende på utseende, etnicitet, kultur, religion och hudfärg. Betydelsen av rasism har dessutom idag blivit allt mer komplex och kan definieras på flera olika sätt beroende på personen. Rashat leder till olika konsekvenser såsom diskriminering och fördomar.
Å andra sidan: de som exempelvis anklagar ”Black lives matter”-rörelsen för rashat har inte kunskap om skillnaden mellan rasism och diskriminering. En persons kommentar eller beteende är inte problemet. Grundproblemet är att rasism är strukturell, alltså en sammansättning av flera personers attityder och åsikter, vilket skapar mönster som inte är gynnsamma för dem som drabbas av dessa handlingar. Rasism handlar om strukturer i samhället baserade på en övertygelse om att en ”ras” är bättre än en annan och finns således i västerländska kulturer gentemot svarta, inte tvärtom.
Sammanfattningsvis vill vi betona att alla vi människor är olika. Det betyder inte att våra olikheter ska värdera oss. Det är ett faktum att vi inte kan kontrollera eller förändra det förflutna men vi kan ändra på framtiden. Kära människor, ignorera inte att orättvisor fortfarande existerar – istället ska ni höja era röster. Använd din röst för att lyfta upp svarta istället för att missbruka din samhällsställning och din makt!

Rania Mohammed

Yasmin Al-Keisi

Gå till toppen