Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tekniksatsning på Vellinge bibliotek ger nya möjligheter för kreativ verksamhet

Tillgång till böcker, film och tv-spel eller bara en plats att vara på är vad besökare kan förvänta sig av ett bibliotek. Men Vellinge bibliotek har tagit steget längre. Snart kan de som vill träda in i en virtuell verklighet — för att spela, skapa och uppleva.

Jonas Elofsson är idégivaren och personen som huvudsakligen drivit projektet.Bild: Niklas Lindberg
Längst inne i ett hörn på Vellinge bibliotek finns bibliotekets nya satsning — VR-labbet. Labbet består av datorer, skärmar, studiobelysning och, så klart, det grönklädda rummet där allt möjligt kommer äga rum.
Det är här projektets initiativtagare, Jonas Elofsson, har stått och donat de senaste månaderna för att finna lösningar på alla tänkbara problem för att ro projektet i land.
— Vi började med att regla upp väggar, innan var det helt öppet in till vuxenavdelningen och då var det lite sura miner ibland. Efter det har vi fått pröva oss fram — hur får man upp greenscreen-tyg i taket, exempelvis. Det var sådana saker man låg sömnlös över ett tag, säger han.
Jonas Elofsson i labbet med VR-glasögonen på.Bild: Niklas Lindberg
Målsättningen är att bredda verksamheten och nå nya målgrupper — unga liksom gamla. VR-labbet ska fungera som en kreativ plattform där både inspelning av film, fotografi och gemensamma upplevelser ska få ta plats.
— Vi ser det här som två stadier. Nu kommer det vara mycket att prova på och uppleva. Men i nästa fas är ju tanken att man ska kunna skapa själv, i VR, berättar Jonas Elofsson
Projektet att bygga labbet har nu nått sitt slut. Men under våren kommer biblioteket anordna workshops där unga ska ges möjligheten att testa på olika formgivningsprogram.
Jonas Elofsson ser att det finns stor utvecklingspotential med VR- och greenscreen-tekniken och nu är det dags att undersöka vilka möjligheter som finns.
— Nu gäller det att höja blicken och se hur vi kan jobba med det i vår verksamhet. Där är ju ett öppet fält och det finns mycket som är otroligt spännande som man kan sätta tänderna i.
Det som började med ett bidrag från Kulturrådet och en teknikintresserad bibliotekarie blir idag tillgängligt för allmänheten. Mellan 11 och 14 är det invigning av VR-labbet på Vellinge bibliotek. Därefter kan besökare upptäcka möjligheterna med den virtuella världen under labbets ordinarie öppettider — tisdagar från 16 till 19.
Gå till toppen