Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Per T Ohlsson: Där brunt möter grönt

Demokrati är stökigt, bökigt och tidsödande. Det är förhandlingar hit och kompromisser dit. Ingen blir nöjd med allt, men de flesta blir nöjda med något. Det väsnas och slås i dörrar. I detta ligger demokratins överlägsenhet. Den är som människan: allt annat än perfekt.

Bild: Janerik Henriksson / TT
När statsminister Stefan Löfven läste upp sin försenade regeringsförklaring i riksdagen den 21 januari påpekade han att ”krafter med en antidemokratisk agenda” har fått makt och inflytande i vissa länder, men att Sverige valt en annan väg. En och en halv vecka senare, i mandatperiodens första partiledardebatt, talade Löfven om betydelsen av att försvara ”den liberala demokratins grunder”: rättsstat, fri- och rättigheter, antirasism, fria medier, jämlikhet, jämställdhet. Så sent som i fredags upprepade han budskapet i Svenska Dagbladet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen