Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hemgården börjar med tjejträffar: ”Vi vill locka fler tjejer”

Under Maria Rystads alla år på Hemgården har tjejer varit en minoritet i verksamheten. Nu hoppas hon att speciella tjejkvällar ska få fler unga tjejer att komma till Hemgården.

Maria Rystad spenderade mycket tid på Hemgården när hon var yngre.Bild: Annika Henning
– Tjejer är ofta underrepresenterade när det kommer till denna typen av öppna mötesplatser. De finns absolut, men är alltid minoritet medan killarna tar mer plats, säger Maria Rystad.
Hon började själv att hänga på Hemgården när hon var runt tolv år gammal. När hon blev äldre började hon engagera sig som volontär och sedan en tid tillbaka jobbar hon i verksamheten.
Under åren på Hemgården har Maria Rystad sett att tjejer oftare kommer till den riktade verksamheten, medan killar i större utsträckning kommer till den öppna verksamheten för att umgås.
– Därför ville vi prova ett nytt grepp som vi har diskuterat fram och tillbaka under en längre tid. Vi ville se om tjejer skulle ha lättare att komma till oss om det bara var andra tjejer på Hemgården, säger hon.
Den 5 februari hade Hemgården därför sin allra första tjejkväll. Och det kommer de fortsätta med – varje tisdagskväll under våren, mellan klockan 19 och 22. Då är Hemgården bara öppet för dem som identifierar sig som tjejer.
– I framtiden vill vi inte vara en segregerad eller separatistisk plats. Alla människor ska kunna mötas på Hemgården. Vi ser det som att vi kan ha en riktad tjejverksamhet under ett halvår till ett år, för att bygga upp en grund där tjejer blir mer trygga här, säger Maria Rystad.
Hon menar att det inte bara räcker att säga till tjejer att de ska ta mer plats – man måste ge dem plats.
– För att kunna göra det behöver vi ha en kväll som bara är till för dem. När de sedan känner att de är bekväma med att ta all den plats som de har lika stor rätt till som någon annan, då har vi lyckats, säger Maria Rystad.
Fakta

Hemgårdens tjejkvällar

• Tisdagar klockan 19 till 22.

• Bara dem som identifierar sig som tjejer får komma.

• Bara tjejer och kvinnor jobbar på tjejkvällarna.

• På Hemgården finns möjlighet till att bara hänga och umgås, laga mat, spela spel, se på film, hålla på med musik, foto eller screentryck och liknande.

Gå till toppen