Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon fixar bästa servicen i Sverige

Att se och förutse vad varje gäst behöver. Det är drivkraften för Cecilia Richter på restaurang Stationen i Skanör. Det är också den förmågan som gjorde att hon i tuff konkurrens med landets bästa kvinnliga krogprofiler utnämndes till ”Årets Servis” på Stellagalan.

"Service betyder att det är gäster i huset – nu kör vi. Att kuggarna i hjulet måste fungera. Det är den helheten", säger Cecilia Richter, som driver restaurang Stationen i Skanör.Bild: Elin Wrethov
Nomineringen kom efter att jurymedlemmar gjort ett besök på Stationen, som Cecilia Richter driver tillsammans med vinimportörerna Monica och Tore Smith. I motiveringen skriver juryn: ”Hon är lyhörd, hängiven och flexibel utifrån gästens behov utan att tulla på sina eller restaurangens förutsättningar att leverera”.
Cecilia Richter har gjort en egen tolkning av utmärkelsen som hon nu tilldelats.
– Jag tänker att ”servis” kommer sig av service. Att alla är på tå, oavsett vilken avdelning av restaurangen man jobbar på. Service betyder att det är gäster i huset – nu kör vi. Att kuggarna i hjulet måste fungera. Det är den helheten.
– Någon måste ju skala potatis till exempel. Det började jag med när jag var tretton – och behövs det så gör jag det nu också. Så är det. Jag är ansiktet man möter och det jag gör är att servera.
Vad är bra service för dig?
– Helhetsupplevelsen. Att se och förutse vad som gör upplevelsen speciell för varje person. Hantverket ska vara på plats. Bra mat, dryck och miljö. Det kan också vara att bemötandet blir bra, om något skulle gå fel.
Året är 2006 och värdinnan Cecilia Richter röjer borden i schlagerbaren på Wallmans salonger i Malmö.Bild: Martin Lindeborg
På frågan vad som varit milstolparna i en lång karriär nämner hon spontant två saker. Den första var när hon som 22-åring fick anställning på Wallmans salonger i Stockholm – som dansare och hovmästare.
Den andra när hon började driva restaurang på Näset för tio år sedan. Först på Falsterbo Strandbad, och sedan 2016 på restaurang Stationen. Parallellt med jobbet där är hon också verksamhetsansvarig på Hantverksgården i Vellinge.
– När jag flyttade ner till Skanör-Falsterbo 2009 förändrades mycket. Den delen av mitt liv har varit väldigt speciell.
Hon menar att både galan och utmärkelsen är ett viktigt tillfälle att lyfta kvinnorna i restaurangbranschen.
– Många av de stora tunga tävlingarna har varit mansdominerade. Det beror till viss del på att kvinnor inte sökt. Någon mentalitet att man inte armbågar sig fram som kvinna.
– Men det finns också rätt många män i branschen som är lite ”lilla gumman, det fixar du”. Man ska bara serva. Den attityden möter man, och det är inte så kul. Det är viktigt att ha stolthet över yrket som kvinna.
Galan bjöd också på ett minne, som i sig är nästan lika viktigt som utmärkelsen för Cecilia Richter.
– En ung kvinna som går på restaurangskolan kom fram till mig och sa: ”Du inspirerar mig. Jag kan känna att det här är ett yrke att satsa på när jag ser dig som har jobbat 35 år i branschen.” Det var verkligen ett stort ögonblick för mig.
Fakta

Stellagalan

Stellagalan anordnades första gången förra året. Syftet med galan är att lyfta kvinnor i den svenska gastronomivärlden. Totalt delas det ut priser i nio kategorier, bland annat till årets bagare, bartender och mentor.

Gå till toppen