Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inga extra miljoner för att minska delade turer inom hemvården i Kävlinge kommun

Socialdemokraterna vill att kommunen satsar 6,5 miljoner kronor på fler heltidstjänster och på att ta bort ofrivilligt delade turer inom hemtjänsten. På omsorgsnämndens senaste möte röstade alliansen ned förslaget, för andra gången.
– Vi kan inte rösta genom något som vi ser på sikt skulle vara för dyrt, säger Annsofie Thuresson (M).

Annsofie Thuresson (M) ordförande i omsorgsnämnden och Gunni Gustafsson Nilsson (S).Bild: Sydsvenskan
Kävlinge kommun har budgeterat för att gå 21,3 miljoner kronor plus i år. Av överskottet vill Socialdemokraterna att omsorgsnämnden ska be om 6,5 miljoner kronor extra till sina verksamheter.
För pengarna skulle kommunen ha råd att erbjuda omsorgsanställda rätt till heltid, ta bort ofrivilligt delade turer och öka antalet chefer inom hemvården och LSS, enligt partiet. Som det ser ut nu är verksamheterna tungt belastade, anser Gunni Gustafsson Nilsson (S).
– Det här är ett led att göra det lättare att rekrytera nya medarbetare, och säkra att de som redan är anställda inom hemtjänsten blir erbjudna heltid. Vi måste anställa fler enhetschefer, så att de kan vara synliga ute i verksamheterna, säger hon.
När saken behandlades på omsorgsnämndens senaste möte röstade Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet nej. Sverigedemokraterna valde att inte delta i beslutet. När 2019 års budget var uppe i kommunfullmäktige i höstas yrkade Socialdemokraterna på samma tillskott. Även då röstade Alliansen nej.
– Det här har redan varit uppe i kommunfullmäktige och röstats ned. Vi som nämnd går inte emot fullmäktige, säger omsorgsnämndens ordförande Annsofie Thuresson (M).
Pengarna som redan budgeterats till omsorgsnämnden räcker, anser hon. För att ha råd med framtida investeringar måste kommunen budgetera för ett överskott.
– Vi ska ha en budget i balans. Vi kan inte rösta genom något som vi ser på sikt skulle vara för dyrt, säger Annsofie Thuresson.
Vill man snabbt erbjuda heltid och ta bort delade turer krävs mer än det som S föreslår.
– Ska vi vara riktigt krassa så räcker inte de pengarna, säger hon.
Men Socialdemokraterna anser att omsorgsnämnden är underfinansierad och att satsningarna behöver komma igång nu.
– Det är otidsenligt att ha delade turer. Helt kan vi inte komma ifrån det, men de som jobbar varannan helg inom våra verksamheter ska inte också ha delad tur, säger Gunni Gustafsson Nilsson.
Fakta

Delade turer

• Delade turer innebär att personal inom vård och omsorg börjar sin arbetsdag på morgonen och sedan har några timmars ledigt utan lön mitt på dagen innan de fortsätter sitt arbetspass.

• Kritiken mot delade turer handlar om att det skapar mer stress för de anställda.

• Sveriges kommuner och landsting, SKL, och fackförbundet Kommunal är överens om att förekomsten av delade turer ska minimeras. Men fortfarande är det vanligt förekommande i många kommuner.

Gå till toppen