Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Explosion i trapphus på Rosengård

Polis och räddningstjänst larmades under natten till Cronmans väg på Rosengård i Malmö. Uppringare vittnade om en smäll i ett trapphus.
– Det har varit en relativt kraftig tryckvåg, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Klockan 02.42 detonerade en sprängladdning i ett trapphus på Cronmans väg Rosengård.Bild: Patrick Persson
Explosionen inträffade strax före klockan kvart i tre. Klockan fem på morgonen kunde räddningstjänsten lämna.
– Vår insats har i princip varit avvaktande, vi lämnade biträde till polisen helt enkelt, konstaterar Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.
Polisen vittnade om ett flertal uppringare efter den höga smällen i området kring Rosengård och har under natten kunnat fastställa att det har varit en detonation i ett trapphus.
Polis och räddningstjänst larmades till platsen. Först framme var polisen som hastigt undersökte trapphuset så att ingen skadats vid explosionen.Bild: Patrick Persson
Det finns inga uppgifter om att någon ska vara skadad. Bombtekniker och kriminaltekniker åkte till adressen.
– Platsen är avspärrad och vi får avvakta med att gå in tills teknikerna gjort sitt, sade Ulrika Olsson, inre befäl på polisen i Malmö, strax efter halv fyra.
Vid femtiden kunde polisen meddela att skadorna efter explosionen är begränsade till trapphuset och att nationella bombskyddet har säkerställt att platsen är säker. Kriminaltekniker får ta över med uppgiften att säkra eventuella spår. Det är ännu oklart vad som orsakat detonationen.
Brandpersonal väntade utanför fastigheten och en stegbil kördes in på baksidan av huset för att snabbt kunna evakuera personer om så skulle behövas.Bild: Patrick Persson
Enligt Sydsvenskans fotograf på plats har det smällt en bit upp i trapphuset, som ligger i ett åttavåningshus. På baksidan av huset hade räddningstjänsten placerat en stegbil i händelse av att någon skulle behöva evakueras eftersom det efter detonationen och i väntan på tekniker inte gick att ta sig ut via trapphuset.
– Stegbilen behövde vi aldrig använda, sade räddningstjänstens Patric Nilsson vid 05.20 på morgonen.
Polisen höll förhör med de boende på framsidan av fastigheten efter explosionen och tidigt på morgonen pågick dörrknackning i den aktuella fastigheten.
– Det handlar inte om omfattande skador, men det har varit en relativt kraftig tryckvåg som orsakat splitterskador. Befinner man sig i direkt anslutning till en sådan plats är risken överhängande för kraftiga skador, absolut, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl i polisregion Syd.
Polispersonal förhörde boende på framsidan av fastigheten men i nuläget har polisen inga spår efter den eller de personer som ligger bakom sprängningen.Bild: Patrick Persson
Vem bomben var riktad mot vet man inte i nuläget. Brottet rubriceras initialt som allmänfarlig ödeläggelse, vid halv sex-tiden på morgonen finns fortfarande inga misstänkta.
– Det är inte bara en lägenhet som är drabbad. Ett par lägenhetsdörrar är delvis intryckta och har splitterskador. Även väggarna i trapphuset har splitterskador. Hissen är också ur funktion och lister har lossnat, säger Magnus Lefèvre.
Området har senaste tiden drabbats av anlagda bränder i bilar på parkeringen samt skjutningar mot taxiförare. Bara ett stenkast bort genomfördes en polisrazzia mot en lägenhet i jakt på en misstänkt bombman för någon vecka sedan.
På ett hus alldeles intill har bostadsbolaget låtit uppföra en stor bild på fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som har växt upp i den nu bombdrabbade fastighetens omedelbara närhet.
Gå till toppen