Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sara Berg: Mat-Tina blev inte kock för att det var coolt

Sara Berg lyssnar på Tina Nordström och gläds åt hennes genuina intresse att hjälpa vanliga människor i köket.

Tina Nordström lagar mat på Vikentomater.Bild: Sandra Henningsson
Med tanke på samtidens intresse för mat, är det inte så konstigt att det är så gott som fullsatt när Dunkers kulturhus bjuder in en kock för en timmes samtal på scen. Det som är fascinerande är istället att publiken inte består av unga hipster-foodisar, utan framför allt av äldre kvinnor.
Men så är Tina Nordström inte heller någon rock'n'roll-kock, utan snarare en schlagerkock och en Let's Dance-kock. Hon är helt enkelt det folkligaste vi har i kockväg.
När fokus oftast hamnar på tatuerade grabbkockar som stoppar egna korvar och tillagar rödbetor sous-vide, är det lätt att glömma bort den folkbildande och förenklande sidan av matvärlden. Men innan Tina Nordström började laga mat i tv för nära tjugo år sedan, fanns det ingen som riktigt tog hemmamatlagningen på allvar. Kockarna hade sina knep och i hemmaköken fick man klara sig bäst det gick.
Visst hade det funnits tv-kockar även tidigare, men det var mat-Tina som lärde oss att använda flingsalt och ballongvisp, för det gjorde hon på krogen. Hon visade att mat inte behöver vara så himla komplicerad för att smaka ”jättegott”.
Under en period, då hennes program ”Mat” var som mest populärt, blev SVT tvungna att skicka ut recepten på hennes rätter till de större livsmedelsbutikerna en vecka i förväg, så att de skulle hinna bunkra upp med råvaror.
Tina Nordström blev inte kock för att det var coolt, utan för att hennes föräldrar drev krog.
”Jag är hundra procent krögarunge”, säger hon, ”jag föddes i en brunsås”.
En ganska stor del av samtalet handlar om detta; uppväxten i Helsingborg, åren på restaurangskolan och hennes medverkan i Årets kock-tävlingen, som hon inte vann men som ledde till att hon fick jobbet som tv-kock.
Att genusperspektivet inom kockbranschen berörs känns givet, men också lite tröttsamt. Varför är det alltid kvinnorna själva som ska komma med både analyser och lösningar? Tina Nordström har ingadera, och det är kanske just bristen på akademiska teorier som har gjort henne så radhuspoppis. Hon är som vem som helst, en charmig skånsk tjej som tycker att det är lite äckligt att äta insekter och som aldrig har testat kalvhjärna. Men som även råkar vara kreativ, energisk och riktigt bra på mat.
Hon är skarp när hon får prata om sådant hon faktiskt tänker på dagligen. Som matsvinn, restmatlagning och kokboksförfattande. Det räcker inte att ett recept är bra, det måste även bidra med ny kunskap för att få hamna i en kokbok. Hon grämer sig fortfarande över en soppa hon en gång lagade, för den blev alldeles för komplicerad. Recept ska vara korta, lätta och tillgängliga för alla.
Mat-Tina är ingen kreddig kock, men hon är genuint intresserad av att vilja hjälpa vanliga människor att laga bättre vardagsmat. Är livet körigt, så köp en burk färdigsoppa och rulla lite frikadeller av kycklingfärs, det måste inte vara så perfekt hela tiden.
Gå till toppen