Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Stadsparkens damm ska tömmas

På måndag börjar dammen i Stadsparken tömmas för att rensas och få renare vatten.

Tömningen är den sista delen i utvecklingsplanen för Stadsparken och görs för att förbättra vattenkvaliteten för växter och djur. Dammtömningen är en återkommande åtgärd och genomfördes senast 2003.
– De många karpfiskarna påverkar vattenkvaliteten, ett vanligt problem i den här sortens dammar. Nu passar vi på att rensa inför ett planerat arbete som ska göras i anslutning till dammen, säger Lars Brobeck, parkintendent.
Kommuner i närområdet kommer att erbjudas fisk från dammen och överbliven fisk används som föda i storkprojektet.
– Det ska inte vara någon fisk i dammen.
De fiskar som finns har släpps i dammen av privatpersoner.
Fåglarna får tillgång till vatten i ett närbeläget dike som fylls tillfälligt när dammen töms. Där sker även utfodring av främst gräsänder. Den ensamma svanen i Stadsparken som Sydsvenskan skrivit om tidigare har, enligt Lars Brobeck, inte synts till efter jul.
Det beräknas ta några dagar att tömma dammen och sedan ska botten rensas från sediment och annat avfall. Det rör sig om runt 7000 kubikmeter vatten som töms ut i dagvattennätet. Dammen fylls igen efter ett par veckor och sedan påbörjas ett anläggningsarbete i området mellan Mejeriets entré och dammen.
Gå till toppen