Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Valet av ordförande till MFF tycks vara riggat.”

Malmö FF är en regional angelägenhet av yttersta vikt, med Skånes starkaste varumärke alla kategorier. Klubben måste föras framåt i Håkan Jeppssons anda. Medlemmarna har starka skäl att vara oroliga.
Det skriver Jan Wifstrand, MFF-medlem, vd för nyhetsbyrån Rapidus och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

MFF är mer än en fotbollsklubb. Det handlar om att leda ett socialt samhällsbygge, ett fastighetsbolag, ett eventföretag, en mötesplats och mycket mer, skriver Jan Wifstrand.Bild: LUDVIG THUNMAN
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är något som inte står rätt till i Malmö FF. Ett betydelsefullt val av ordförande diskuteras inte.
Förre ordföranden Håkan Jeppssons bortgång chockade alla. Ändå tycks efterspelet i MFF vara riggat.
Valberedningen har föreslagit Anders Pålsson, så saken är klar. Han blir ny ordförande. Det är ett val klubben kan komma att ångra.
Vad krävs av en ordförande i MFF? Här är några kriterier, vid sidan av affärsmässighet och klubbkänsla.
1. Ett kvalificerat nätverk bland samhällets makthavare samt kapacitet att behålla och skapa goda internationella relationer.
2. Hög trovärdighet i mångfalds-, jämställdhets- och värderingsfrågor.
3. Lång erfarenhet av medier, för att klara ett hårt tryck från journalister, oavsett om det handlar om medlemsfrågor, fotboll eller tråkiga, skadliga affärer som när spelare begår grova brott eller umgås i stadens undre värld.
Anders Pålsson fyller inte dessa kriterier på ett tillfredsställande sätt. Han är bra på att räkna och har bidragit till att MFF kunnat bygga en solid ekonomi. Det är utmärkt. Men den föråldrade ledarstil han visat inom näringslivet duger inte. Och på riksplanet är han okänd.
Sedan Pålsson för åtta år sedan fick sluta med omedelbar verkan som vd för sängkoncernen Hilding Anders, bortlyft av ordföranden Fredrik Arp, har han inte haft ett riktigt, exekutivt, jobb. Det har negativt påverkat hans möjlighet att bygga upp ett starkt nätverk i makthavarkretsar, något som är viktigt när man leder en framstående organisation.
Att Pålsson aldrig har varit föremål för löpande medial bevakning kan i det utsatta läge en ordförande för MFF ibland befinner sig få vanskliga följder.
En ordförande för MFF behöver visa var klubben står i dagens centrala värdefrågor. Pålsson har hittills aldrig markerat sig inom sådana områden.
En del hänvisar till Pålssons långa gärning som ledare och spelare i MFF. Men i så fall skulle många komma ifråga för en styrelseplats och kanske ordförandepost. Hans entré i styrelsen 2010 var en okonventionell lösning i samband med att Hilding Anders storsponsrade med drygt 1,8 miljoner kronor på årsbasis.
Valberedningen tar nu en bekväm väg, hukar sig för nära påtryckningar och tar den som sitter närmst.
Så vem är då alternativet? Det finns många. Här är åtta bättre förslag:
Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia, vore ett riktigt bra namn. Han är en modern ledare, med starkt engagemang för MFF och med lång erfarenhet som tung sponsor från när han arbetade för Eon.
John Abrahamson är också en självklar kandidat, erfaren och med gedigen kunskap om klubben, en respekterad senior bankman.
Jan Dahlqvist, partner i danska private equity-bolaget Polaris, har god erfarenhet av styrelsearbete i Malmö Redhawks, ett starkt internationellt nätverk och mycket gott omdöme.
Lars Ljungälv, VD för Bergendahls, väljs nu åter in i styrelsen. Han är en balanserad ledare med gedigen erfarenhet från bankvärlden.
I en krönika skriver Sydsvenskans sportkrönikör Max Wiman väl avvägt om tystnaden kring ordförandevalet. (Sydsvenskan.se 22/1) Han lyfter fram förre VD:n Per Nilsson som en möjlig kandidat. Ett bra förslag, Nilsson har den fingertoppskänsla som också präglade Håkan Jeppsson.
Riktigt spännande vore ett ess i leken som Sam Aston, VD för nyfusionerade konsult- och headhuntingföretaget Additude. Han kunde hjälpa klubben till helt nya höjder i digitaliseringsfrågor, vilket skulle ge en ännu starkare ekonomi.
Nu väljer valberedningen istället att återföra MFF till stockkonservatismens värld, den som Jeppsson skickligt styrde bort ifrån.
Så varför inte en kvinna istället? Det låter ju omöjligt i MFF:s kultur, eller hur? Men sittande styrelseledamoten Anna Nordström Carlsson har bättre förutsättningar än den föreslagne. Och om hon inte anses räcka till?
Då borde Katrin Stjernfeldt Jammeh övertygas om att ordförandeposten i himmelsblått är lika viktig som att vara ordförande för Malmö kommunstyrelse. Hon är lyhörd, skicklig i maktspel och strategiskt proffsig. Det finns såklart ett avlönat jobb till henne som går att kombinera med MFF. Och ojojoj, vilket eko i sportvärlden det skulle ge – och nyttiga kväljningar hos gubbligan.
MFF är inte vad som helst. MFF är mer än en fotbollsklubb, som FC Barcelona säger om sig själva. Det handlar om att leda ett socialt samhällsbygge, ett fastighetsbolag, ett eventföretag, en mötesplats och mycket mer.
Malmö FF är en regional angelägenhet av yttersta vikt, med Skånes starkaste varumärke alla kategorier. Klubben måste föras framåt i Håkan Jeppssons anda. Medlemmarna har starka skäl att vara oroliga.
Kom ihåg var ni läste det först och lyft på locket i debatten.

Jan Wifstrand

Jan Wifstrand är MFF-medlem nr 28820, vd för och grundare av nyhetsbyrån Rapidus. Han har också varit chefredaktör för Dagens Nyheter och Sydsvenskan.
Gå till toppen