Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Advokatbyrå: Lunds kommun bör utreda misstänkt överfakturering

Misstänkt överfakturering av Lunds kommun kan ha tystats ner och bör utredas. Det rekommenderar advokatbyrån som hanterar kommunens visselblåsarfunktion.

Enligt en anmälan, som gjorts av en kommunanställd via visselblåsarfunktionen, har ett företag fakturerat kommunen betydligt fler timmar än vad som är rimligt.
”Det här aktuella tillfället säger man att man har arbetat i 147 timmar medan min bedömning är att det går att utföra arbetet på mindre än 40 timmar”, står det bland annat i anmälan.
När anmälaren påpekat detta ska han ha fått höra att han ”inte har med saken att göra” och inte ska titta på leverantörsfakturorna. Enligt anmälan ska även en annan anställd tidigare har påpekat samma sak om tidigare fakturor från samma företag, något som då tystats ner.
Grey Advokatbyrå AB, som hanterar visselblåsarfunktionen åt Lunds kommun, gör bedömningen att anmälan ”bör utredas närmare eftersom den gäller överfakturering av relativt betydelsefulla belopp samt att anmälan antyder att förvaltningens ledning inte vill att denna överfakturering påtalas/granskas”.
Gå till toppen