Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler lärare byter lön mot a-kassa

Stress och andra brister i arbetsmiljön leder till att fler lärare säger upp sig och blir arbetslösa. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Lärarbristen gör att arbetslösheten i kåren är låg. Men under fjolåret ökade antalet arbetslösa lärare för första gången på många år. Skälet är att fler säger upp sig av hälsoskäl, med hänvisning till dålig arbetsmiljö.
– Vi för ingen statistik över enskilda personer, men döper ärenden efter vad som orsakat arbetslösheten. Uppsägning på egen begäran har ökat, med hänvisning till arbetsmiljön, säger föreståndare Anna-Karin Frend-Öfors vid Lärarnas a-kassa till Lärarnas tidning.
Antalet lärare med a-kassa var 1 529 i december 2018, jämfört med 1 333 samma månad 2017. Det är en ökning med 15 procent.
Den som säger upp sig stängs av från a-kassan i 45 dagar. Med sex karensdagar dröjer det sju veckor innan det finns möjlighet att få ersättning.
Gå till toppen