Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Otydlighet gav L dåligt valresultat"

Liberalerna drömmer om att vara tydliga i sina budskap. Men otydlighet var en orsak till det dåliga valresultatet, anser partiets valanalysgrupp. Partiledaren Jan Björklund slipper dock direkt kritik.

Liberalernas ledare Jan Björklund kampanjar inför valet 2018. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– Han var en tillgång för oss, säger riksdagsledamoten Lina Nordquist, som lett valanalysarbetet.
I förra veckan meddelade Jan Björklund att han slutar som partiledare efter tolv år, på nästa landsmöte. Men knappast på grund av slutsatserna i valanalysen, sade Lina Nordquist på en pressträff.
– Jag ser inget i den här som bör få någon att avgå, på något sätt, säger Nordquist.
Hon konstaterar dock att läget för partiet är minst lika allvarligt nu som det beskrevs i den valanalys som gjordes efter valet 2014. Valet 2018 innebar en besvikelse, trots att partiet spurtade och fick aningens, aningens högre väljarstöd än 2014 och slutade på 5,5 procent.
– Läget är fortfarande allvarligt, den liberala samhällsmodellen utmanas. Det enkla budskapet, ibland farliga budskapet, om att var och en står sig själv närmast vinner, säger Nordquist.
Valanalysgruppen anser att en av orsakerna till valresultatet är att partiet var otydligt i frågor som inte enkelt kan placeras in på den traditionella höger-vänster-skalan, till exempel migration och integration.
Dessutom blev regeringsfrågan otydlig för väljarna när Allianspartierna hamnade i olika slutsatser. Alliansen förlorade därmed i trovärdighet.
– Vi måste vara ödmjuka att inse att alla inte såg det som vi trodde syntes, säger Nordquist.
Hon framhåller att det för L:s del innebar att partiet tidigt gjorde klart att L inte tänkte ha Sverigedemokraterna som regeringsunderlag för en Alliansregering. Men det var svårt för väljarna att få ihop det med att L ville ha bort S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.
En rekommendation för framtiden blir därför att L i god tid före nästa val ska ge ett tydligt besked i regeringsfrågan.
Det var också en nackdel att den fråga där Liberalerna har störst förtroende – skolfrågan – inte stod i centrum för valdebatten.
– Vi kom inte fram på samma sätt som vi hade velat. Samtalet kretsade kring andra frågor, säger Lina Nordquist, som lett arbetet i valanalysgruppen.
Fakta

Valanalysen

Liberalernas valanalysgrupp rekommenderar:

Skaffa en målbild och en strategi för vad partiet ska vara 2030

Analysera väljarna, leta efter anhängare på nya ställen

Gör tydligt inför nästa val vilken regering L stödjer

Utveckla den politiska analysen, hitta lösningar som förmedlar optimism och framtidstro

Sätt mål för antal liberala kommunstyrelseordförande efter 2022

Bjud in även icke medlemmar att vara med och utveckla politiken

Satsa på öppen debatt om idéer

Stötta de kommunala och regionala politikerna bättre

Satsa på att få bort de vita fläckarna i Sverige för partiet, som Norrbotten och mellersta Norrland.

Förnya organisationen, fånga bättre upp tillfällig aktivism.

Källa: Liberalerna "Med sikte på framtiden"

Gå till toppen