Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmös långa flygresor för klimatet ses över

Malmös nya kommunalråd vill se över de långa flygresorna som staden gör i syftet att arbeta för klimatet. Ett havsprojekt med Fiji är redan skrotat – och Simon Chrisander (L) har krävt en redovisning av miljöförvaltningens flygresor.

Sydsvenskan avslöjade i lördags att Malmö gör långa flygresor till Afrika, bland annat för att delta i olika klimatprojekt. Förra året flög miljöförvaltningen så mycket till Afrika att det motsvarade 16 varv runt jorden.
Läs också Kommunerna fortsätter flyga trots löfte om fossilfritt 2020
Nu reagerar det nya kommunalrådet med ansvar för stadsbyggnad och miljö – Simon Chrisander, (L):
– Jag ställer mig skeptisk till flygresor där koldioxidutsläppen ger större negativa effekter än den potentiella nyttan av resan.
Simon Chrisander (L), miljö och stadsbyggnadskommunalråd.Bild: Peter Frennesson
Han beställde nyligen ut en rapport från miljöförvaltningen där han önskar en redogörelse för klimatnyttan av flygresorna.
– Vi kommer såklart att titta noga på alla de här resorna som miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret har gjort, säger Simon Chrisander i en kommentar till Sydsvenskan.
Enligt Simon Chrisander har han tillsammans med Socialdemokraterna och Moderaterna redan stoppat ett nytt partnerskap med Fiji och staden Lautoka. Syftet med projektet var att stärka medvetenheten kring havsfrågor. Projektet skulle ha löpt under fem år.
– Det hade inneburit resor till andra sidan jordklotet och nyttan för Malmös invånare var tveksam. Vi kommer såklart fortsätta att engagera oss internationellt, men engagemanget måste vara nettopositivt för klimatet.
Gå till toppen