Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skateboardåkare klottrade sig genom Malmö – anhållen för skadegörelse

Flera Malmöbor larmade polis under söndagen om att en man på skateboard åkte runt och sprayade taggar på husfasader. I alla fallen rör det sig om texten GOAT i stora röda och blå bokstäver. Till slut kunde en 27-årig man gripas, misstänkt för ett 15-tal brott.

Klotter på Brandmästaregatan i Rörsjöstaden.
Den 27-årige mannen hade under måndagsförmiddagen ännu inte förhörts med försvarare – därför går det inte med säkerhet säga vad han ville förmedla med sina alster.
Det handlar eventuellt om den engelska förkortningen Greatest Of All Time, oklart om 27-åringen i så fall syftar på sig själv.
Den misstänkte var i vart fall inte den bäste någonsin på att hålla sig undan från polisen.
De första larmen kom in till ledningscentralen under söndagsförmiddagen från Rörsjöstaden. Därefter har mannen rört sig över St Knut, och Nobelvägen mot Stadionområdet och Mobilia.
Spraymålaren beskrevs som en kepsprydd man på skateboard med utmärkande byxor. Ett stort antal patruller blev engagerade i jakten i takt med att anmälningarna mot honom haglade in. Till slut var det en ledig polisman som tillbringade förmiddagen på Norra Sofielund som kunde lokalisera den misstänkte och lotsa kollegor till att frihetsberöva honom.
27-åringen sitter nu anhållen misstänkt för 14 fall av skadegörelse.
– Men det ser ut att bli fler fall eftersom det upptäckts nytt klotter under måndagen, säger kammaråklagare Victoria Ingered.
Det är mycket ovanligt att brottsmisstänkta anhålls för att ha klottrat. Men en lagändring har höjt minimistraffet för skadegörelse till fängelse, vilket ökat möjligheten att frihetsberöva.
Under måndagsmorgonen var alla 27-åringens taggar ännu inte sanerade.
– Jag såg själv en på väg till jobbet, säger Victoria Ingered.
Det polisanmälda klottret varierar kraftigt i Malmö år för år. År 2017 gjordes 2 930 anmälningar – ifjol minskade antalet till 1 134
Gå till toppen