Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Sven-Åke Olofsson: "Vi har blivit bättre på att skydda våra bostäder."

Bild: Erik Nylund
Att drabbas av inbrott i sin bostad upplevs som en grov integritetskränkning. Det som beskrivs som jobbigast är inte sällan att främmande människor brutit sig in och rotat runt bland våra tillhörigheter.
Mot denna bakgrund är det naturligtvis glädjande att antalet bostadsinbrott har minskat kraftigt i hela landet. I Helsingborg talar polisen om en halvering förra året. Den orsak som flest gissar på är den förstärkta gränskontrollen. Internationella ligor skulle löpa högre risk att bli fast.
Men är det enda förklaringen?
Polisen skiljer mellan organiserade och oorganiserade bostadsinbrott. De organiserade begås av professionella, inte sällan med bas i utlandet. Bakom de oorganiserade kan ligga missbrukare som finansierar sitt missbruk med det de kan omsätta efter ett inbrott. Och båda dessa brottskategorier minskar enligt poliser i Helsingborg som studerat inbrotten.
Helsingborgs polisområdeschef Sven Holgersson tror på vad han lite byråkratiskt kallar höjd egenförmåga. Vi har blivit bättre på att skydda våra bostäder, till exempel att de verkar bebodda när ingen finns där. Här kan man peka på ett helt batteri av åtgärder. Larmen blir mer sofistikerade, grannsamverkan är etablerad i många områden, vi ser över skalskyddet i våra bostäder, polisen aktiverar sig med information.
Polisen i Helsingborg hade gärna sett att minskningen av bostadsinbrotten utreds mer vetenskapligt. När en brottstyp ökar kommer ofta krav på mer kunskap. Så förhåller det sig inte när en annan brottstyp minskar. Det är bara att hålla med. Ju mer vi vet, desto troligare kan vi göra rätt.
Förhoppningsvis blir trenden mot färre bostadsinbrott bestående. Medborgarna behöver all uppmuntran av den enkla anledningen att många utgår ifrån att samhällsklimatet på alla områden bara blir värre och värre. Det finns mycket som kan göras och mycket som biter, dithän att vi alla har en viktig bit att bidra med.
Vi är förbi en punkt där politikers och polisers löften att det ska bli bättre imponerar på medborgarna. Vi har blivit luttrade. Eller på ett personligt plan drabbats av brottslighet som ofta är lik kommunicerande kärl. Bostadsinbrotten minskar men bedrägeribrott och utpressning ökade med 25 procent förra året, även de senare integritetskränkande så det förslår.
Och de mer avancerade inbrotten där tjuvarna är ute efter dyra verktyg och maskiner och andra varor ökar. Ligorna har alltså graderat upp sin verksamhet. Och har kanske inte skrämts av gränskontroller som fortfarande är nog så stormaskiga, inte minst vid utresa från landet.
Säkert är det med åtminstone bedrägeribrotten som med bostadsinbrotten. Det är summan av åtgärderna som är grejen. Vi sitter själva på en del av lösningen. Svårare att acceptera än att ropa på fler poliser men trots allt en nödvändig insikt.
Gå till toppen