Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vill skicka avhoppade kriminella till Danmark

I Sverige finns inget lärlingssystem för avhoppade kriminella som det i Danmark. Arkivbild.
Polisen och Malmö stad vill skicka avhoppade kriminella på lärlingsutbildning i Danmark, det rapporter P4 Malmöhus. Flera myndigheter, bland annat representanter från polisen och Malmö stad, besökte utbildningscentrumet Tamu utanför Köpenhamn för att undersöka den möjligheten.
Tamu, Träningsskolans arbetsmarknadsutbildningar, riktar sig mot dem som står längst från arbetsmarknaden. Där finns bland andra avhoppade kriminella som får genomgå utbildningar inom exempelvis metall-, bygg- och kökssektorn. De får lärlingslön och har jobbgaranti om de slutför utbildningen. I Sverige finns inget liknande system.
– Våra största utmaningar är ju avhopparnas sysselsättning, bostad och utbildning, det får de hjälp med här. Nu är jag här för att undersöka möjligheten att skicka svenska avhoppare hit, säger Susanne Gosenius på Malmöpolisen till P4 Malmöhus.
Det är i nuläget oklart om det är praktiskt möjligt att skicka avhoppare till Danmark.
Gå till toppen