Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Äldre kvinna avvärjde bedrägeriförsök – nu varnar polisen för en ökning av antalet fall

En Lundakvinna i 80-årsåldern blev uppringd om en felaktig kontoöverföring men slängde luren i örat på bedragaren istället för att lämna ut kontouppgifter.

Polisen varnar för en ökning av så kallad vishing. Namnet kommer från ”voice phishing”, och det handlar om ”fiske med rösten” på svenska. Bedragare ringer upp och säger sig vilja hjälpa, men i själva verket vill de komma över bank-id eller bankkoder för att länsa konton.
Lundakvinnan som blev uppringd fick veta att hon swishat 10 000 kronor och att hon skulle få hjälp med att få tillbaka pengarna om hon bara loggade in på sitt konto. Enligt polisanmälan avslutade kvinnan vid det laget samtalet och påbörjade istället ett samtal till polisen.
– I det här fallet ringdes det från ett vanligt mobilnummer, men bedragare kan också luras med nummer så att det ser ut som att de ringer från banken, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.
Gå till toppen