Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Håll koll på vägarna till jobb. Sämre tider väntar.

Vad händer när var tredje anställd inom Arbetsförmedlingen får gå?Bild: Jessica Gow/TT
Landets ekonomi är fortsatt god och arbetsmarknaden urstark. I vissa grupper ligger arbetslösheten på rekordlåga nivåer.
"Tittar man på inrikes födda med minst en gymnasieutbildning i arbetsför ålder så finns det ingen arbetskraftsreserv kvar", säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén till Ekot.
Glädjande är också att allt fler utrikes födda nu får jobb. I den gruppen har antalet arbetslösa minskat med 11 000 på ett år varav cirka 60 procent har fått arbete utan subventioner. Men anställningar med olika former av stöd – som extratjänster, introduktionsjobb och nystartsjobb - spelar alltjämt en väsentlig roll för integrationen på arbetsmarknaden.
Det är viktigt att komma ihåg med tanke på att efterfrågan på arbetskraft snarare lär bli lägre än högre framöver.
Tecknen på att den svenska ekonomin bromsar in går inte att ta miste på. Den svaga julhandeln är ett exempel. Trots förväntningar om nytt rekord gick detaljhandeln sämre i december i fjol än under samma månad år 2017. Samtidigt har Konjunkturinstitutets barometer fallit flera månader i rad med svagare signaler från de allra flesta sektorer. Särskilt pessimistiska är de svenska hushållen i synen på landets ekonomiska utveckling på tolv månaders sikt.
Förväntade försämringar bidrar till avvaktan med stora investeringar. Det märks på bostadsmarknaden där priserna har börjat sjunka så smått. För nyproduktion av bostadsrätter i Stockholmsområdet är inbromsningen särskilt tvär, vilket syns på nya siffror från bostadsutvecklingsföretaget Tobin Properties: istället för en prognostiserad vinst på 250 miljoner kronor för helåret 2018 redovisas nu en förlust på nästan 27 miljoner kronor. Under fjärde kvartalet i fjol tecknade bolaget inte ett enda bindande avtal om bostadsförsäljning.
"Något håller på att hända och svensk ekonomi försvagas snabbt, trots att omvärlden är i ganska fin form", konstaterar Henrik Mitelman i Dagens industri.
Men då bör det förstås tilläggas att omvärldens fina form också kan vända snabbt. Handelskriget mellan USA och Kina riskerar att tas till en ny nivå om samtalen som återupptogs i måndags inte leder till någon konstruktiv lösning. Om länderna inte har slutit något avtal den 1 mars är den amerikanske presidenten Donald Trump beredd att höja tullarna på kinesiska varor från 10 till 25 procent.
Det skulle sänka temperaturen i världsekonomin. Och än kallare lär det bli om britterna kraschar ut ur EU, alltså lämnar utan utträdesavtal. En risk som blir allt mer sannolik.
Som ett exportberoende land skulle Sverige drabbas särskilt hårt av en sådan utveckling. Även den goda trenden på arbetsmarknaden lär då vända snabbt.
Så hur står det till med beredskapen för att möta detta?
Integrationen på arbetsmarknaden måste fungera också då det inte råder brinnande högkonjunktur. Och frågan blir inte mindre aktuell av planerna inom arbetsmarknadspolitiken.
Arbetsförmedlingen varslade nyligen mer än var tredje anställd sedan stora besparingar röstats igenom i riksdagen. Dessutom har S, MP, C och L enats om att myndigheten ska göras om i grunden. Siktet är ställt på att bland annat lägga ut själva förmedlingen av jobb på privata aktörer. Det ska också införas särskilda etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa. Därtill blir det utbyggd arbetsmarknadsutbildning och ändrade regler för nystartsjobb.
Inget av detta är fel i sig. Reformerna behövs.
Men det krävs också tydlig politisk styrning och uppföljning när alla dessa förändringar ska genomföras i samma veva som konjunkturen kan vara på väg att vända. Särskilt som det statliga kontrollansvaret i hög grad ligger på en myndighet som ska stöpas om helt.
Viktiga ekonomiska och arbetsmarknadsmässiga landvinningar har gjorts på senare år. Nu är det dags att försvara dem.
Gå till toppen