Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Här är kommunerna med lägst arbetslöshet i Skåne

Arbetslösheten i Skåne går stadigt neråt, även bland utrikesfödda. I Lomma, Vellinge och Kävlinge är arbetslösheten lägst.

Arbetsförmedlingen har en ny logotyp.Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Skåne har fortfarande högre arbetslöshet än genomsnittet för riket. Men trenden är att allt fler får jobb. Att arbetslösheten går ner beror på olika anledningar.
– Inflödet av nyanlända har minskat, samtidigt som den stora befolkningsutvecklingen till följd av flyktingkrisen 2015 har skapat större efterfrågan på arbetskraft, säger Viktor Tanaka, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Skåne.
På ett år har andelen skåningar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen gått från 9,9 procent till 9,3 procent. Det betyder en minskning med 3350 personer.
Lägst andel arbetslösa i Skåne har Lomma. Kommunen hamnar på 18:e plats i hela riket med 3,5 procent, tätt följt av Vellinge (4,2 procent) och Kävlinge (4,3 procent). Arbetstillfällena finns dock i de större kommunerna.
– Det här är pendlingskommuner där de flesta arbetar i Lund och Malmö, säger Viktor Tanaka.
Bäst på arbetsmarknaden går det för inrikesfödda med gymnasieutbildning eller högre utbildning. I nästan samtliga skånska kommuner minskar även den öppna arbetslösheten bland utrikesfödda.
Svårare är det för dem utan gymnasieutbildning. Allra svårast att få jobb är det för nyanlända.
– De är i majoritet bland de inskrivna. Vi vet att det tar många år för den här gruppen att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Viktor Tanaka.
Fakta

59 550 skåningar arbetslösa

• I slutet av januari var 31 850 personer öppet arbetslösa och 27 700 personer sökande i program med aktivitetsstöd i Skåne.

• Sammantaget innebär det att 9,3 procent av den arbetsföra befolkningen (mellan 16 och 64 år) i Skåne är arbetslösa. Ett år tidigare var samma siffra 9,9 procent.

• Högst är andelen arbetslösa i Malmö: 13, 5 procent. Det är en minskning jämfört med januari 2018 på –0,8 procentenheter.

• Arbetslösheten minskar även sett till hela riket, där den i slutet av januari låg på 7 procent. Den långsiktiga trenden med allt färre inskrivna arbetslösa ungdomar fortsätter.

Gå till toppen