Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Hur tänker FNL förverkliga sitt vallöfte om stadsbussar till alla tätorter?

Hur ska ni leva upp till era vallöften, undrar Ulf Nymark (MP) och vänder sig till Förnya Lund.Bild: Johan Pihlemark
Glädjande nog finns det en bred politisk enighet i Lund om att protestera mot Skånetrafikens indragning och omläggning av stads- och regionbussturer. Bakgrunden till indragningarna är det borgerliga partiernas i Region Skåne ovilja att satsa tillräckligt på kollektivtrafiken.
Läs också Lundapolitikerna rasande över Skånetrafikens sparförslag: ”Noll dialog”
I valrörelsen 2018 gick ett av de nu styrande partierna i Lund, Förnya Lund (FNL), ut och lovade att verka för att alla tätorter i kommunen ska trafikeras med stadsbusstrafik och med samma taxor i hela kommunen som i Lunds stad.
Med bakgrund av den krympning av kollektivtrafikutbudet som nu föreslås av Skånetrafiken finns det all anledning att ställa följande frågor till FNL:
Hur tänker ni arbeta för att förverkliga era vallöften om stadsbusstrafik till alla tätorter och enhetstaxa i hela kommunen? När kan Lundaborna förvänta sej initiativ från er?
Har FNL tagit fram underlag för hur stora kostnaderna blir för att införa enhetstaxa och stadsbusstrafik i hela kommunen?
Hur har ni tänkt er finansieringen av dessa kostnader? Hur troligt anser ni det vara att Skånetrafiken ska stå för kostnaderna? Eller kommer ni att föreslå finansiering via kommunalskatten?
Det är hög tid att FNL redovisar hur ni tänker arbeta för att uppfylla era utfästelser i valrörelsen!

Ulf Nymark (MP)

Kommunfullmäktigeledamot, Lund
Gå till toppen