Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rivalerna blir kära i magisk historia

Förbjuden kärlek, två rivaliserande nöjesfält och en magisk stämning präglar "Eld & lågor". Men mitt i de visuella fyrverkerierna finns en kärna av psykisk ohälsa. – Jag har själv haft mycket sådant i mitt liv, så jag har kunnat använda mina privata erfarenheter i filmen, säger Frida Gustavsson som har lagt modellkarriären på hyllan.

"Det är en fantastisk historia, nästan för bra för att vara sann", säger Frida Gustavsson och Albin Grenholm om långfilmsdebuten "Eld & lågor".Bild: Henrik Montgomery/TT
Det är 1940-tal, världskrig pågår och främlingsfientliga vindar blåser. Samtidigt, i ett hörn på Djurgården i Stockholm, utspelas en hård kamp mellan två rivaliserande familjedrivna nöjesparker. Arvtagarna Ninni och John, som tillhör varsin familj, blir en natt blixtförälskade i varandra, vilket förstås komplicerar livet för dem båda.
Bioaktuella "Eld & lågor" bygger på verkliga händelser, de två nöjesfälten har funnits på riktigt, liksom Ninni och John. De spelas av den före detta supermodellen Frida Gustavsson och Albin Grenholm och deras föräldrar spelas av Robert Gustafsson, Helena af Sandeberg, Pernilla August och Lennart Jähkel. Manuset till filmen, som är regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein, är baserat till stor del på anekdoter som arvtagarnas släktingar har bjussat på.
– I sin samtid var framförallt John en publik person. Men jag har inte tagit det jättemycket i beaktning utan har fokuserat på att bygga min egen karaktär, säger Frida Gustavsson som spelar den inledningsvis kaxiga Ninni.
TT: Vad var viktigast för dig att ta fasta på?
– Vi tar upp ämnen som psykisk ohälsa, som för mig är väldigt viktigt att skildra på ett ärligt sätt. Jag har själv haft mycket sådant i mitt liv, så på det sättet kunde jag använda mig själv och mina privata erfarenheter.
TT: Är det något som du vill berätta om?
– Jag har haft två depressioner och har i hela mitt liv lidit av att må ganska dåligt och vara väldigt mörk i perioder. Jag tycker att det är bra att det här får ta plats i filmen och att det är ganska okommenterat. Annars tycker jag ofta att kvinnlig ohälsa skildras som "den galna mamman som har missbruksproblem". Här får man se en tjej som har mått dåligt men det är inte mer än så, det får bara finnas med som en självklarhet. Det tycker jag är frigörande att se.
Filmen präglas av magisk realism, en känsla av att vad som helst kan hända. Zara Larsson dyker upp på en nattklubb och sjunger en modern hitlåt, samtidigt som insekter kan prata och regnbågar dyka upp ur tomma intet.
Rent praktiskt för skådespelarna innebar det roliga utmaningar som att lära sig dansa, utföra akrobatiska övningar och att göra en hel del stunts.
– Den här världen som vi har byggt är inte en historiskt korrekt gestaltning, det är en magisk berättelse. Det var utmanande med alla långa tagningar, det är så mycket som ska tajmas. Men det var kul och jag är stolt över att jag gjorde egna stunts. Jag tränade massor innan och gick ner 15 kilo för rollen, säger Albin Grenholm.
Fakta

Frida Gustavsson

Född: 6 juni 1993 i Stockholm.

Bor: Stockholm.

Familj: Bor med pojkvän och två katter.

Bakgrund: Har jobbat som modell i Sverige och internationellt. Har som skådespelare bland annat medverkat i "Arne Dahl – efterskalv" och en uppsättning av "Gökboet" på Boulevardteatern i Stockholm. Medverkar i kommande tv-serierna "De utvalda" och "Dröm".

Missar inte på nöjesfält: "Det läskigaste, något med jättehög höjd. Jag är fruktansvärt höjdrädd men samtidigt en adrenalin-junkie."

Fakta

Albin Grenholm

Född: 12 maj 1987 i Umeå.

Bor: Stockholm

Familj: Mamma, pappa, tre syskon och nio brorsbarn.

Bakgrund: Har gått Teaterhögskolan i Stockholm och har medverkat i tv-serier som "Midnattssol", "Beck" och "Äkta människor". Snart aktuell i långfilmerna "Bergman Island" och "The spy".

Missar inte på nöjesfält: "Jag åker det som ger den fetaste kicken först. Jag är lite feg så det är skönt att få det överstökat."

Gå till toppen