Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Ska äldre gå tre kilometer för att kunna få vård?

Med lite kreativitet skulle turtätheten minskas något medan det skulle kunna möjliggöra några extra turer till Stångby, menar insändarskribenterna.Bild: ANNA WAHLGREN
Plötsligt får vi veta att Skånetrafiken och regionen tänker dra in busslinje 3 mellan Nöbbelöv och Stångby. Detta sker utan några som helst kontakter med berörda parter. Det är ett märkligt agerande av en skattefinansierad verksamhet som borde ha medborgarnas bästa i första rummet. Ni får i stället spara in på era fina målsättningar om ni vill vara trovärdiga!
Läs också Lundapolitikerna rasande över Skånetrafikens sparförslag: ”Noll dialog”
Så nu ska man tvinga boende i Stångby att köra mera bil till arbete, skolor, affärer och vårdinrättningar. Var tog omtanken om miljön vägen och slagordet ”ställ bilen, åk kollektivt”? Och hur har regionen tänkt sig att äldre medborgare ska ta sig till vårdcentralen i Nöbbelöv – ska de köra rollator tur och retur till Vallkärra (3 kilometer) för att kunna ta 123:an?
Stångby är ett av Lunds större expansionsområden som enligt översiktsplanen långsiktigt ska öka till 11 000 invånare. Med den planen i åtanke förefaller beslutet helt huvudlöst och inkonsekvent.
I Stångby har tillkommit både senior- och gruppboenden och denna kundkategori behöver särskild omtanke när det gäller förflyttning. Och flera boenden planeras. Även de äldre ska ha möjlighet att ta sig med buss till handel, vårdcentral med mera. Dessutom är det märkligt att under de tider äldre kan/vill åka buss finns det knappt några turer i nuläget!
Det är viktigt att barn och ungdomar kan ta sig till och från skolan och olika fritidsaktiviteter. I FN:s barnkonvention talas bland annat om barns rätt till sin närmiljö. De ska kunna sporta och träffa kompisar utan att vara beroende av föräldrars skjutsande.
Inte vet vi hur de styrande tänker, men det förefaller helt okej ”att sila mygg och svälja kameler”, när man vill spara tusenlappar på vissa bussförbindelser samtidigt som man öser in miljoner i ett spårvagnsprojekt!
Vi har ett förslag. Busslinje 3 från Lunds centrum till Nöbbelöv har idag en turtäthet på en buss var sjätte minut. Detta är alldeles för tätt. Ofta ser man flera 3:or köra tillsammans!
Med lite kreativitet skulle turtätheten minskas något medan det skulle kunna möjliggöra några extra turer till Stångby. Så enkelt kan det vara att leva upp till sina egna målsättningar.

Eri och Olof Thorén

Boende i Stångby
Gå till toppen