Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skolelever kom med idéer för framtidens städer

Under tisdagen var det fullt ös på Drottningtorget. Barn från flera skolor och i olika åldrar fick bidra med sina idéer och tankar om hur ett framtida och hållbart Malmö kan tänkas se ut.

Nelly Lindner Daii, Mahan Taimoori och Frans Sjöbeck Svensson bygger på framtidens hållbara hus.Bild: Patrik Renmark
I ett av tälten som rests för dagen hittar vi Carin Hernqvist, från organisationen Återskapa som är medarrangör till evenemanget. Hon svarar på barnens frågor och hjälper till när det behövs. Skoleleverna ”pillar med spill”, alltså bygger saker av material som annars skulle kastats.
Målet för dagen är att bygga hållbara hus för smartare städer. Det är Återskapa som bidragit med allt material som eleverna använder sig av för att bygga sina kreationer.
— De material vi jobbar med tar ingenting av jordens resurser. Sen finns det ju inget facit, inget rätt eller fel. Alla startar från scratch, så det blir en utmaning med problemlösning och tänka om och tänka nytt, säger Carin Hernqvist.
Hållbarhetsworkshop på Drottningtorget i Malmö. Nelly Lindner DaiiBild: Patrik Renmark
Vid ett av borden sitter Nelly Lindner Daii från Österportskolan. Tillsammans med några av sina klasskompisar har hon byggt ett hus av just spill. Nu arbetar hon på en av de sista men väldigt viktiga detaljerna.
— Jag jobbar med solpanelen på taket. Eftersom då sparar man på el och istället för att köpa el så kan man få gratis el av solen.
Frans Sjöbeck Svensson och Helena Petersen mitt under skapandeprocessen.Bild: Patrik Renmark
Mitt emot henne sitter klasskompisen Helena Petersen som försöker ge lite liv åt huset genom att bygga en ägare. Att det är kul att skapa och greja råder det inga tvivel om.
— Jag tycker det är väldigt kul eftersom jag älskar att pyssla. Pysslet har varit det bästa med dagen. Jag är jättenöjd med vårt hus också, säger hon.
Caroline Wedelsbäck och Sarah Adler har varit med och arrangerat evenemanget.Bild: Patrik Renmark
Bland arrangörerna träffar vi Caroline Wedelsbäck, projektledare för Swecos hållbarhetsvecka. Hon understryker vikten av att låta barn komma till tals.
— Alla ska vara inkluderade, i alla aspekter. En stad ska vara utformad så att alla kan ta sig fram. Barn är lika viktiga att lyssna på som alla vuxna. Barn exkluderas väldigt ofta i sådana här sammanhang.
— En del barn är fantastiska på hållbarhet. De har skapat reningsverk i egna hus och trappor som genererar energi så jag tror nog det finns idéer att hämta bland barnen, säger kollegan Sarah Adler, hållbarhetskoordinator.
Tanken är att barnens hållbara hus ska få stå i ett skyltfönster så att förbipasserande får en inblick i det som kanske blir morgondagens innovationer.
Gå till toppen