Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skolresultat avspeglar jobb för unga

Att tjejerna över lag presterar bättre i skolan syns tydligt i jobbsiffrorna. Arbetslösheten bland unga kvinnor är betydligt lägre än bland männen. – Generellt klarar kvinnor skolan bättre, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Fortsatt stark arbetsmarknad.Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Signaler om en svagare ekonomisk utveckling, att konjunkturen toppat, dimper ner ganska stadigt. Även i Arbetsförmedlingens rullor kan detta anas. Fler varslades om uppsägning i januari och de nya jobben på förmedlingarna har gått ner ganska kraftigt. Men det syns ännu inte i arbetslöshetssiffrorna.
– Det är fortsatt en stark arbetsmarknad generellt, säger Annika Sundén.
I slutet av januari var 349 000 personer inskrivna som öppet arbetslösa eller i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 20 000 färre än vid samma tidpunkt i fjol. Det motsvarar en minskning av arbetslösheten från 7,4 till 7,0 procent. Och den faller i alla län.
Framför allt minskar arbetslösheten bland utrikesfödda, även om den ligger skyhögt över den för inrikes födda, från 21,0 till 19,0 procent.
– Där har vi sett en markant minskning, säger hon.
Bland inrikes födda råder närmast full sysselsättning, arbetslösheten är nu nere på 3,8 procent i gruppen. Också för unga faller arbetslösheten stadigt. Bland unga kvinnor, 18–24 år, ligger arbetslösheten på 6,9 procent medan den för unga män är 10,2 procent.
Skolresultaten lyser här igenom i statistiken, enligt Annika Sundén. För unga som inte har fullständiga gymnasiebetyg är arbetslösheten högre. Också det faktum att betydligt fler ensamkommande ungdomar har varit pojkar spelar in i siffrorna, enligt henne.
Gå till toppen