Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra unga fast för mord på Docentgatan

En 21-åring misstänks för cykelmordet på Docentgatan i september. Ytterligare tre unga, en bara 16 år, är anhållna för medhjälp – samtliga togs av polisen på tisdagsmorgonen.

Det var kvällen den 4 september som mordet begicks på en av Docentgatans innergårdar. Enligt Sydsvenskans uppgifter från en av de första människorna på plats efter händelsen blev offret – en ung man – skjuten med flera skott i huvudet.
Flera spår kunde säkras på mordplatsen. Här förs ett beslag bort i en brun papperspåse. Bland beslagen fanns en nyckelknippa.Bild: Patrick Persson
Mördaren flydde sedan från platsen på cykel. Efter fem månader har nu alltså en man frihetsberövats som misstänkt för att ha hållit i vapnet.
Han är 21 år gammal, jämnårig med offret. Ytterligare tre unga misstänks ha hjälpt honom. De är 23, 22 och 16 år gamla, enligt polisens uppgifter.
– Jag anhöll de här herrarna i går eftermiddag [måndag] och det hela verkställdes i morse, säger åklagare Pia Björnsson till Sydsvenskan.
– Det har alltså inte varit något längre sökande efter dem.
Ett större polispådrag sökte spår efter det avrättningsliknande mordet i september 2018.Bild: Patrick Persson
Hon vill inte avslöja några detaljer om bevisningen mot de fyra, mer än att den utpekade mördaren och två övriga är anhållna på sannolika skäl, medan en medhjälpare endast är skäligen misstänkt.
– Vi har fullt upp med förhör de närmaste dagarna, de fyra ska höras ordentligt, därför vill jag inte säga mer, säger Pia Björnsson.
Förutom de fyra misstänkta kommer alla som hittills har förts in i utredningen att ställas mot eventuella nya uppgifter som kommer fram.
Gravljus som ett minnesmärke bara dagen efter mordet på Docentgatan i september.Bild: Peter Frennesson
Polisen vet att flera tänkbara vittnen tog upp mobiler och filmade, samt tog fotografier i anslutning till händelsen. Redan i oktober gick man ut och efterlyste materialet.
Och i ett ovanligt grepp kunde materialet skickas in anonymt. Allt i ett försök att komma förbi den rädsla att vittna som alltmer sprider sig, särskilt i våldsbrott med beröring till de kriminella nätverken.
Den mördade mannen knyts av polisen till Malmös kriminella nätverk. Något omedelbart motiv har inte offentliggjorts.
Men en dryg vecka före mordet greps offret som medmisstänkt i ett vapenärende: tre skarpa skjutvapen hittades gömda på en vind på Lindängen.
Den andre misstänkte tog på sig allt ansvar och offret släpptes.
Det var den andra dödsskjutningen på ett drygt halvår på precis samma innergård. Det förra mordet inträffade strax efter nyår.
Området där mordet inträffade är ett av de mest utsatta för skjutvapenvåld i Malmö, visade Sydsvenskans granskning i vintras.
Läs också Inhyrda våldsmän som skjuter – oftare i centrum
Från början av 2016 till slutet av 2018 inträffade det sex mord inom en radie på mindre än en kilometer runt busshållplats Malmö Hermodsdal.
Gå till toppen