Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hovrätten dömer två för det röda kokainet

Även hovrätten dömer en 49-årig helsingborgare och en nordvästskånsk företagare för inblandning i smugglingen av 300 kilo rödfärgat kokain som hittades i Glumslöv. Men två av rättens fem ledamöter ville fria företagaren.

Det var i slutet av januari i förra året som tullen slog till mot en lokal i Glumslöv. Tre män greps, misstänkta för att ha varit delaktiga i att smuggla in och hantera nästan 300 kilo kokain till ett gatuvärde av en kvarts miljard.
Kokainet kom med flygtransport från Colombia. Men det avslöjades vid omlastning i Madrid. Kokainet hade färgats rött för att dölja vad transporten verkligen innehöll.
Narkotikan byttes ut. Och under en omfattande spaningsoperation följde tullens spanare det utbytta partiets väg till Glumslöv.
I tingsrätten dömdes en 49-årig helsingborgare och en nordvästskånsk företagare, vars företag stod som beställare av de paket kokainet kom i, till nio års fängelse vardera. De dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott.
Läs också Långa fängelsestraff för Glumslövskokainet – men en frias
Hovrätten dömer nu den 49-årige helsingborgaren försök till synnerligen grovt narkotikabrott, som gäller hantering i Sverige. Han frias dock från själva smugglingen. Straffet sänks till åtta års fängelse.
Företagaren döms för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Hans straff fastställs till nio års fängelse.
Men två av rättens fem ledamöter ville fria företagaren helt. Han döms alltså med minsta möjliga marginal.
– Det är oerhört tungt att förlora med 3-2 när så mycket står på spel. Vi kommer att överklaga. Och vi kommer bland annat hävda grovt rättegångsfel då hovrätten inte tagit till sig bevisningen, säger företagarens advokat, Mikael Nilsson och fortsätter:
– Den enda påstådda bevisningen som finns mot min klient är ett telefonsamtal, och det är en tolkningsfråga vad det egentligen handlade om.
Hovrätten upphäver tingsrättens dom i den del som gäller en företagsbot mot företagarens bolag. Tingsrätten gjorde bedömningen att det använts som ett brottsverktyg och dömde företaget att betala 10 miljoner kronor i böter. Det slipper nu företaget.
En 37-åring från Helsingborg som enbart varit åtalad för hantering av narkotikan i Sverige och inte själva smugglingen frias helt av hovrätten, precis som han gjordes i tingsrätten.
Gå till toppen