Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Röntga, peta, lyssna, pussla och lär på ny lekutställning

Lyssna på nåt som smittar. Sätt alla organen på plats. Och lär dig hur fort din nysning åker ut ur näsan.
Var då? Jo, på Livets museums nyöppnade, fasta lekutställning med människokroppen i centrum.

Hur funkar munnen och svalget? Livets museum har en ny utställning. Max Winblad lär sig av guiden Irene Jakobsson.Bild: Tom Wall
– Tyvärr har ljudet försvunnit på pruttgubben, säger museets guide Irene Jakobsson beklagande på pressträffen.
Detta är givetvis ett bakslag för alla närvarande. Men annars verkar allt på den nya lek- och lär-utställningen fungera fint, trots att man får pilla och känna på allt.
Här kan små, större och vuxna barn lägga ett organpussel (i trä, kan man behöva tillägga), lära sig fakta om hjärtat, peta in fingret i en konstgjord näsa och plugga in hur många kilo hudceller vi tappar per år.
Dessutom finns här en liten sjukhusavdelning, med röntgen, en våg för bebisar med en nästan babytung docka i, en droppställning och självklart vita rockar i barnstorlek.
– Ungarna, även de lite äldre, är bra på att leka doktor. Vi ger dem lite extra, konstaterar Mats Engström, intendent på Kulturen som driver Livets museum på Lasarettsgatan.
Mycket lek och lär blir det på den nya fasta utställningen.Bild: Tom Wall
Och allt på utställningen är handfast och analogt.
– De har ju det digitala hemma, påpekar Irene Jakobsson.
Hur fort åker då nysningen ut ur näsan? Rätt svar: som en bil på motorvägen på väg mot en körkortsindragning, i runt 160 kilometer i timmen. Och ett barn tappar runt fyra kilo hudceller per år, en vuxen cirka nio.
Vad det är som både låter och smittar? Skrattet, minsann.
Här kan man lösa livspusslet, genom att lägga organen rätt.Bild: Tom Wall
Gå till toppen