Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Satsning på högteknologiska lås blev fiasko

Microsofts operativsystem för mobiltelefoner blev aldrig någon succé. Det drabbar Malmös satsning på digitala lås inom hemtjänsten. Arkivbild.Bild: Markus Schreiber/AP/TT
Malmös politiker beslutade sig 2015 för att satsa på digitala lås till äldre och sjuka som har hemtjänst, så att personalen skulle kunna öppna dörrarna till brukarna via mobiltelefonen.
Men programvaran byggde på Microsofts operativsystem för mobiltelefoner, som ingen mobiltillverkare vill använda sig av och som går i graven i år. Det gör att 800 digitala lås samlar damm, och att de 400 som monterades inte kan användas som det är tänkt, rapporterar Sydsvenskan.
Kanske kommer de aldrig kunna användas, och kostnaden för skattebetalarna är hittills omkring en miljon kronor.
Men idén om digitala lås har inte skrotats. En ny upphandling har inletts.
– Går tidsplanen rätt så har vi ett nytt avtal till sommaren eller början av hösten. Sedan kan vi börja med att implementera i full skala. Det tar 12–18 månader att få ut ungefär 7 000 lås, säger Åke Härstedt, enhetschef, till tidningen.
Gå till toppen