Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lotta Wendel: ”Förtroendeskadan är oöverskådlig”

Det är svårt att greppa den skräck som barnen i Vellinge har känt. Mannen, som misstänks ha sextrakasserat barn i tio år, är nu åtalad. Men det är oacceptabelt att rättssamhället reagerar så trögt, skriver Lotta Wendel.

Gunilla och Veronika berättade i veckan om hur deras döttrar förföljts i åratal av en förövare på nätet.Bild: Patrik Renmark
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Jag måste ha varit 12 år gammal när jag satte in min annons i Sydsvenskans Skattkista, där barn kunde köpa och sälja saker. Det var min judodräkt som skulle avyttras. Ett enda samtal fick jag. Mannen hörde sig inledningsvis för om storleken innan han fokuserade på byxorna och vad som fanns i dem. Jag minns fortfarande förvirringen och den märkliga skammen. Man skulle ju vara artig mot främmande, men vad skulle jag svara på dessa frågor? Mina föräldrar måste ha sett på mig att något inte var som det skulle och avbröt samtalet. Något mer hände inte. Innan jämställdhetslagstiftning, barnkonvention och #metoo var det svårt att hitta orden.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen