Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malin Krutmeijer: Kinesiska filmer stoppas i Berlin

Tekniska skäl är den officiella förklaringen till att Zhang Yimous film med den engelska titeln ”One second” plötsligt inte fick ha sin premiär i Berlin. Den dras därmed in från tävlingsserien, och spekulationerna är förstås igång.

Zhang Yimous film ”One second” togs plötsligt bort från programmet på Berlinfestivalen.Bild: Berlinale
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Tekniska skäl” kan betyda att filmen inte har hunnit passera det komplicerade kinesiska förhandsgranskningssystemet, som har flera detaljerade steg. Eller så är den helt enkelt för kontroversiell: filmen utspelar sig under kulturrevolutionen, en omstridd period även om de kinesiska myndigheterna ska ha medgett att det som hände då inte var enbart av godo. Dessutom har ytterligare en kinesisk film stoppats av samma angivna tekniska orsaker, Derek Tsangs ”Better days” som skulle ha visats i ungdomssektionen Generation 14plus. Men Yimou är den stora förlusten: han är Kinas stjärnregissör. Så sent som i höstas prisbelönades han på filmfestivalen i Venedig för filmen ”Shadow”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen