Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturprotest med 4 000 namn hjälpte inte - besparingar klubbades

När politikerna i kulturnämnden kom till regionhuset på torsdagsmorgonen möttes de av en tyst protest, och en lista med 4 000 namnunderskrifter mot nedskärningarna. Skådespelare, scenografer, dansare och producenter från hela Skåne hade mött upp.

Magnus Lunderquist (KD), kulturnämndens ordförande, fick Kulturuppropet med alla namn. Men det hjälpte inte - budgeten med nedskärningar på cirka 20 miljoner kronor klubbades igenom. S och SD lade ner sina röster, V reserverade sig. Det betydde att alliansens förslag vann.
Kulturarbetarna som stod utanför regionhuset i Dockan i Malmö hade inte räknat med någon omsvängning.
– Men vi ville vara här och visa att vi finns. Det är vi som står i första ledet och drabbas av nedskärningarna, säger Karin Oscarsson, kostymör och scenograf på Alla tiders teater i Höganäs.
”Det är vi som står i första ledet och drabbas av besparingarna” Karin Oscarsson jobbar med teatergruppen Alla tiders teater i Höganäs.Bild: Peter Frennesson
Den teatergrupp hon jobbar med har i många år fått regionala bidrag för att spela sommarteater på Krapperups slott. Men i år blir det inget.
Läs också ”Folk är arga, folk är jävligt arga...”
– Vi får göra något enklare, en sommarkurs. Till det får vi pengar från Höganäs kommun, säger Karin Oscarsson.
Ett par politiker i kulturnämnden glider förbi, och de demonstrerande hälsar och håller upp en Ipad där Kulturuppropet visas.
Under torsdagens sammanträde antogs 2019 års budget, som totalt ligger på 501,4 miljoner kronor för kulturnämnden. Merparten fördelar i verksamhetsbidrag till 80 teatrar, orkestrar, museer, studieförbund och andra kulturaktörer.
Men årets budget innebär också besparingar på närmare 20 miljoner kronor. Cirka 8,5 miljoner kronor tas från sökbara utvecklingsbidrag, som varje år delats ut till teateruppsättningar, festivaler och utställningar - oftast till fria grupper.
Men 11,5 miljoner tas från en pott för särskilda satsningar på exempelvis serier, nationella minoriteter eller film.
Besparingarna i årets budget slår hårt mot många mindre grupper, men minskar också utrymmet för satsningar från etablerade institutioner och kulturaktörer.
Gitte Wille, kulturchef för Region Skåne, kom ut och tackade de demonstrerande kulturarbetarna för att de engagerar sig.Bild: Peter Frennesson
Regionens kulturdirektör Gitte Wille kom ut till demonstranterna och tackade dem för att de ”använde sin demokratiska rättighet att protestera”.
– Det värmde, säger Marie Parker Shaw, från Månteatern i Lund.
– Nu hoppas vi att Magnus Lunderquist lever upp till det han sade i kulturdebatten häromveckan, att politikerna vill ha en dialog och lyssna på oss, säger Helena Engberg Tunström från teatergruppen PotatoPotato i Malmö, som tidigare år fått utvecklingsbidrag för flera föreställningar.
Med på demonstrationen fanns bland andra folk från Teater Sagohuset i Lund, Banditsagor, Teater 23, Malmö Dockteater, Bastionen och flera frilansande koreografer och dansare.
Gå till toppen