Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Peter Pan på Dammfriskolans scen

– Det är roligt att spela teater för man får uppmärksamhet – och man kan inte göra fel, säger Sara Avdiji som spelar Tingeling och skramlar med en nyckelknippa på scenen.

Peter Pan själv går i ettan, har smala jeansben och en fjäder instucken i pannbandet. Blicken flackar lite åt sidorna när han trampar in och ställer sig längst fram på scenen inför en fullsatt sal på Dammfriskolan. Den här förmiddagen spelar Rayyan Cheema som han heter, teater inför en publik som är mycket äldre: niondeklassare. Uppsättningen är en del av satsningen Skapande skola.
Pjäsen om Peter Pan landar i att barnen i äventyret kommer hem till sina föräldrar, som ångerfullt konstaterar att de jobbat för mycket och inte haft tid för barnen– men innan ridån går ner enas de om att "nu ska hela familjen äta chips och spela spel".Bild: Patrik Renmark
Att spela inför niorna var en nagelbitare, Sara Avdiji och Teodora Gostovic-Tuce som spelar Wendy Darling berättar att de oroat sig för att niorna skulle skratta åt dem. Men så blev det inte, konstaterar de när ridån gått ner och de tuggar på varsin äppelbit.
– Vi var jättenervösa när vi spelade första gången i dag, men nu har vi fått in det, säger Sara Avdiji nöjt.
Hon hade till en början problem med att lämna manuset och bara köra på scenen, men med många repetitioner har hon kommit över det. Teodora Gostovic-Tuce berättar att hon själv har repliker i varje scen. Men det var inte alls inte oöverstigligt att plugga in.
– Nej, för på scen är jag Wendy och känner mig in i hur hon känner, förklarar hon.
– Först sa hon till mig att hon inte kunde sina repliker, sen lärde hon sig dom bara, konstaterar medskådespelaren Sara Avdiji.
Kulturprojekt på Dammfriskolan. Ville som spelar John, Frans Löfgren-Svensson som spelar Kapten Krok, Teodora Gostovic-Tuce i rollen som Wendy och Sara Avdiji som spelar Tingeling.Bild: Patrik Renmark
Kapten Krok, eller Frans Löfgren Svensson i klass 4Z, som i pjäsen rusar in och rövar bort Tingeling, berättar efteråt att bortrövandet blev lite fnissigt på grund av att de glömt det brev som de skulle lämnat på scenen, och i stället fick lämna en revolver där.
Det är tredje året som Dammfriskolan ordnar Skapande Skola-tema. Läraren Katarina Svenning drog igång det stora projektet för att hon såg att varken lärare eller elever umgicks över årskursgränserna – därför sker alla verksamheter i Skapande Skolan i åldersblandade grupper. Och effekten har varit tydlig, menar hon:
– Det har luckrats upp nu. Eleverna tar större ansvar för varandra. De är mycket snällare mot varandra ute i rasthallarna nu, för de har lärt känna varandra. Vi ser till exempel att de stora killarna i nian går ut på rasten och spelar boll med de små barnen, på deras villkor.
I Skapande skola-verksamheten blandas elever från olika årskurser och arbetar med någon inriktning, det kan vara teater, musikal, musik eller serier och konst. I temat ingår ingår flera saker: Eleverna ska både själva skapa något, de ska ta del av ett professionellt verk inom sitt område, och de ska erövra en konstinstitution. I år samarbetar skolan med Stadsteatern, Operaverkstan, Malmö Universitet samt serietecknarna Jimmy Wallin, Elise Rosberg och Adrian Malmgren. Till exempel så har de elever som har konst som tema arbetat med serietecknarna, andra har gjort digital musik med hjälp från Malmö Universitet. Och eleverna som spelar i pjäsen om Peter Pan gjort det med hjälp av dramapedagoger från Unga teatern vid Stadsteatern i Malmö.
Katarina Svenning, förstelärare i it, kultur och internationalisering, är projektledare för Skapande skola på Dammfriskolan, där 730 elever från förskoleklass till nian deltar.Bild: Patrik Renmark
– Ettorna ville från början ha alla rollerna, men så frågade vi om de kunde läsa och det kunde de inte. Men Rayyan Cheema, som spelar Peter Pan, kunde läsa så då kunde han ju plugga in manuset, berättar Katarina Svenning.
Fakta

Skapande skola - såhär går det till

Alla elever på Dammfriskolan är med, från förskoleklassen till nian. Eleverna arbetar med det övergripande temat "hållbarhet" i tre olika spår:

– Teater, musikal och musik.

– Film – dokumentär, spelfilm, stop- motion och leranimation.

– Serier och konst.

Kulturrådet har bidragit med pengar till Skapande skola-verksamheten.

Gå till toppen