Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Planerna: Malmö stad lägger ner demensteam

Kommunen planerar att lägger ner demensteamen i Malmö. Anställda rasar och hävdar att de demenssjuka blir lidande. Malmö stads försvar: Alla Malmöbor måste få en likvärdig hemtjänst.

Malmö stad planerar att lägger ner sina demensteam. De anställda protesterar och hävdar att de demenssjuka blir lidande.Bild: Sonny Thoresen
I början på 2000-talet startade Malmö stad upp sina första demensteam – som en av de första kommunerna i landet. Sedan dess har verksamheten vuxit och hyllats. 2015 utsågs teamet i Kirseberg till Sveriges allra bästa.
Läs också Varför Sveriges bästademensteam?
Teamen ingår i den ordinarie hemtjänsten men är specialiserade på att möta Malmöbor med demenssjukdomar.
– Alla som tillhör oss har en demensdiagnos. Den yngsta vi möter just nu är 58 år och den äldsta är 101 år. Vi hjälper till med allt, städning, inköp, medicin, läkarbesök, frisören, handlar kläder och gör utflykter, säger Josefin Leo, undersköterska i ett av demensteamen.
I dag är ca 160 000 människor i Sverige drabbade av någon demenssjukdom, enligt Alzheimerfonden.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Men nu finns det planer på att skrota demensteamen, med cirka 70 medarbetare. Josefin Leo och hennes kollegor är starkt kritiska.
– Klientelet vi hjälper har inte alltid sjukdomsinsikt. De ser till exempel inte alltid behovet av att behöva duscha. De kan säga att de gjorde det igår. Den vanliga hemtjänsten nöjer sig ofta med det. Vi har en annan kompetens som gör att vi kan tillmötesgå deras behov på ett annat sätt, säger Josefin Leo.
Läs också Sämre demensvård på flera punkter
De ansvariga på Malmö stad ser det inte som en nedläggning, utan som en nödvändig omorganisation för att alla Malmöbor ska få en likvärdig hemtjänst.
– I de allra flesta områdena i Malmö är demensvården redan integrerad i hemtjänsten. Men i tre områden har det funnits speciella demensteam. Kompetensen behövs hos alla våra medarbetare eftersom det finns så många människor i Malmö med demenssjukdomar, säger Annika Wahlqvist, tillförordnad chef för avdelningen ordinärt boende.
Tanken är alltså att alla inom hemtjänsten ska bli lika bra som kollegorna i demensteamen, enligt Malmö stad.
– Det är inte hållbart att vi bara har vissa specialistteam. I vår ska vi ha en workshop för att planera det fortsatta arbetet för en likvärdig demensvård av god kvalitet, säger Annika Wahlqvist.
Men Josefin Leo är inte alls övertygad.
– Hur ska de lyckas med det? Vi är utbildade i demenssjukvård. Jag har 15 års erfarenhet. Klienterna har ju hamnat hos oss av en anledning. För att det inte har fungerat i den vanliga hemtjänsten, säger hon.
Gå till toppen