Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prat och kramar viktiga för relationen

Idag firar många par kärleken under alla hjärtans dag, men för långt ifrån alla håller kärleken i sig.
– Det viktigaste är att kunna säga vad man känner och att faktiskt lyssna på den andre, säger psykologen och relationsexperten Christina Hermanrud.

Övning i att lösa konflikter gör mer för kärleken än blommor och choklad, anser relationsexpert. Arkivbild.Bild: Blue Nile/AP
Varje år registreras omkring 20 000 skilsmässor i Sverige. Det är ungefär hälften av antalet giftermål och allt pekar på att fler skiljde sig under 2018 än året innan. I den preliminära befolkningsstatistiken för 2018 har skilsmässorna ökat med 2,2 procent under fjolårets första elva månader i jämförelse med samma period 2017.
Att man avsätter tid för relationen och varandra är viktigt, säger Christina Hermanrud. Men ännu viktigare är att prata om det som stör eller skaver, samt att öva sig på att hantera konflikter på rätt sätt.
– Det viktigaste är att kramas och fortsätta ta på varandra, att se varandra i ögonen och att lyssna på varandra. Men även att ta sig tid för att prata igenom sådant som inte känns bra. Konflikter, om man löser dem på rätt sätt, kan vara jättebra för relationen, säger Hermanrud.
Den vanligaste anledningen till att par söker hjälp med relationen och senare väljer att gå skilda vägar är att den ena parten, främst kvinnor, upplever att ansvarsfördelningen för exempelvis hemmet, barnen och ekonomin är orättvis, enligt Christina Hermanrud. Andra vanliga anledningar är svek, som otrohet, eller att man tappat passionen i relationen och upplever att ens förväntningar inte uppnåtts.
– Med tiden, när den första förälskelsen lagt sig, ser vi den andre personens dåliga sidor samtidigt som vi själva kanske höjer våra krav. Pratar vi då inte om de känslor som uppstår, utan förtrycker dem, leder det till irritation och ilska och skadar relationen samt skapar distans till varandra.
Fakta

Expertens tips för att hålla gnistan vid liv

1. Ta er tid för varandra i vardagen för att prata igenom sådant som är outtalat eller skaver. Avsätt tid då ni kan vara ensamma utan barn och måsten.

2. Försök att börja med att kramas och se varandra i ögonen, även om det kan vara svårt om man har outredda konflikter och mycket ilska.

3. Använd endast "jag"-formuleringar och undvik anklagelser. Utgå från vad du känner och upplever.

4. Låt varandra tala till punkt utan att avbryta, lyssna aktivt.

5. När din partner pratat klart validerar du hen genom att formulera hens tankar och känslor: "förstår jag dig rätt om jag säger att du upplever..."

6. Sedan är det din tur att prata och bli lyssnad på av partnern.

7. Undvik hårda ord, de finns där ändå, även om de är outtalade.

Källa: Christina Hermanrud, psykolog och relationsexpert.

Fakta

Antalet skilda 2018

Den preliminära statistiken för antalet nyligen skilda personer under januari-november 2018 är totalt 41823 personer. Antalet nyligen gifta var under samma period 88552 personer (enligt preliminära siffror).

För 2017 var den faktiska siffran över antalet nyligen skilda under hela året 44316 personer och nyligen gifta 96493 personer.

Jämfört med samma period 2017 hade 2,2 procent fler personer nyligen skiljt sig under 2018 och 3,4 procent färre gift sig.

Den 21:a februari presenterar SCB, Statistiska centralbyrån, den faktiska befolkningsstatistiken för 2018.

Källa: SCB

Gå till toppen