Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre i misstänkta terrorcellen kvar i häkte

De sex åtalade i det stora terrormålet riskerar långa fängelsestraff om de döms. Advokaterna kräver att åtalet ska ogillas – men åklagaren känner inga tvivel om bevisningen.

Terrormålet mot de sex männen, från Uzbekistan och Kirgizistan, har pågått sedan början av januari. Tre av dem – 46, 39 och 30 år gamla – är misstänkta för att ha planerat ett attentat och samtliga sex för att ha finansierat IS terrorverksamhet.
När förhandlingarna i Stockholms tingsrätts säkerhetssal avslutades beslutade rätten att de tre som misstänks för terrorplaner ska vara fortsatt häktade.
Chefsåklagare Per Lindqvist anser att åtalet är stabilt.
– Åtalet vilar på det påstående att det har funnits en beaktansvärd risk att ett terrorattentat hade utförts och den bevisning som har lagts fram leder till att det faktiskt var på det viset, säger han.
Försvaret fortsatte dock att försöka så tvivel om de påstådda terrorplanerna.
– I mål av den här digniteten är det ovanligt att hävda att klienten är oskyldig. Men det är precis vad jag gör, säger Kristofer Stahre, som försvarar 39-åringen.
39-åringen har tagit bilder på vad åklagaren anser är tilltänkta mål. Men bilderna togs för att visa vänner hur det såg ut i Stockholm, enligt Stahre.
– Att hävda att bilderna är tilltänkta mål är inget annat än ett taffligt försök att dölja att det inte finns någon brottsplan i det här fallet, säger Stahre.
Robin Söder, som försvarar 30-åringen, riktar in sig på de chattar som lagts fram som bevisning.
– Man kan konstatera att det inte talas om Sverige och det talas inte om ett attentat mot Sverige, säger Robin Söder.
– Jag menar att åklagaren saknar tillräckligt stöd för de, i och för sig logiska, hypoteser han presenterat.
Per Lindqvist är dock inte imponerad av försvararnas invändningar.
– Jag känner inget tvivel på det här åtalet och tycker den bevisning som har lagts fram är tillräckligt stark för de påståenden som har gjorts, säger han.
I måndags yrkade åklagaren i sitt slutanförande på långa fängelsestraff, minst åtta–tio år, för de tre som åtalats för terrorplaner mot Sverige. Han vill också att samtliga sex ska utvisas. Enligt åklagaren var terrorplanerna mycket nära ett genomförande och om de fullföljts hade ett mycket stort antal personer drabbats.
Männen nekar till alla anklagelser, även i terrorfinansieringsdelen. Robin Söder framhåller att de pengar som 30-åringen skickade bland annat var tänkta att gå till mjölkersättning till barn som befann sig utanför de områden som terrorgruppen IS styrde.
– Jag påstår att barn och kvinnor som befinner sig utanför IS-kontrollerat område i läger, dem får man stötta, säger han.
Övriga två som varit frihetsberövade har fått sina häktningar hävda.
Dom meddelas den 8 mars.
Fakta

Detta har hänt

Vid fyratiden på morgonen en aprildag 2018 slog nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänks ha skickat pengar till terrorgruppen IS. De har åtalats för brott mot "lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall" och brukande av falsk urkund. Även de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott har åtalats för det.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

Fakta

De sex åtalade

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund.

Gå till toppen