Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård strid om Huawei väntar

Spioncentral eller en bricka i det pågående handelskriget mellan USA och Kina? Telekomjätten Huawei fortsätter att tillbakavisa alla amerikanska anklagelser om att bolaget är en säkerhetsrisk.
– Ingen har krävt att vi ska lämna ut information, men om en säkerhetsmyndighet skulle göra det så skulle den få nej oavsett vilket land den kommer från, säger Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen till TT

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen tillbakavisar inte oväntat de amerikanska anklagelserna. Hans bolag har hamnat mitt i ett handelskrig mellan Kina och USA, hävdar han.Bild: Jessica Gow/TT
Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei och den kinesiska konkurrenten ZTE kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheterna räkning. Anklagelserna tog riktig fart 2017 när en ny kinesisk lag antogs som i praktiken kräver att alla inhemska bolag, både statliga och privata, ska bistå de kinesiska säkerhetstjänsterna om så krävs.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen