Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård strid om Huawei väntar

Spioncentral eller en bricka i det pågående handelskriget mellan USA och Kina? Telekomjätten Huawei fortsätter att tillbakavisa alla amerikanska anklagelser om att bolaget är en säkerhetsrisk.
– Ingen har krävt att vi ska lämna ut information, men om en säkerhetsmyndighet skulle göra det så skulle den få nej oavsett vilket land den kommer från, säger Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen till TT

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen tillbakavisar inte oväntat de amerikanska anklagelserna. Hans bolag har hamnat mitt i ett handelskrig mellan Kina och USA, hävdar han.Bild: Jessica Gow/TT
Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei och den kinesiska konkurrenten ZTE kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheterna räkning. Anklagelserna tog riktig fart 2017 när en ny kinesisk lag antogs som i praktiken kräver att alla inhemska bolag, både statliga och privata, ska bistå de kinesiska säkerhetstjänsterna om så krävs.
Huaweis grundare Ren Zhengfei bedyrade i ett publikt framträdande för en månad sedan, det första på fyra år, att hans bolag inte har några reguljära kontakter med kinesiska myndigheter och att han skulle tillbakavisa varje krav på att lämna ut information från Huaweis produkter.
– Han har till och med sagt att han hellre lägger ner företaget än att kompromettera kunderna genom att lämna ut information från nätverken, säger Kenneth Fredriksen, Nordenchef på Huawei, i en intervju med TT.
Amerikanska myndigheter och regeringsföreträdare reser just nu runt i världen och försöker få fler länder att säga nej till Huaweis 5G-teknik. Det stora slaget väntas stå på mobilmässan i Barcelona i slutet av februari dit USA sänder en stor myndighetsdelegation och där alla världens operatörer och representanter för ansvariga myndigheter samlas. Några västländer är avvaktande till de amerikanska propåerna och många operatörer uttrycker också tveksamhet. Många efterfrågar handfasta bevis som backar upp de amerikanska anklagelserna.
– Det enkla svaret är att det inte finns den typen av bevis. Under våra 30 år på marknaden har vi aldrig drabbats av en allvarlig säkerhetsbrist. Det illustrerar att det här inte handlar om säkerhet utan om handelspolitik och en kamp om att ligga högt uppe i en värdekedja, hävdar Kenneth Fredriksen.
– Det är många länder, inte minst inom EU, som sagt att de inte vill spekulera och än så länge har det inte presenterats någon form av dokumentation som visar att de ska vara mer bekymrade för oss än för andra.
TT: Vad kan Huawei göra för att lugna era kunder?
– Jag tror på dialog och att dela information. Det här har blivit en väldigt politiskt orienterad debatt där man har glömt bort tekniken som faktiskt löser säkerhetsfrågan. Hoten kommer inte i första inifrån telekombranschen utan från illasinnade aktörer utifrån. Vi arbetar hårt för att uppfylla säkerhetskraven från myndigheterna, både lokalt och till exempel på EU-nivå. Jag tror också att branschen som helhet tjänar på tydliga och objektiva krav när det gäller säkerhet.
TT: Vad har du fått för reaktioner från de nordiska länderna?
– Vi har haft en löpande och god dialog med både kunder och myndigheter i Norden under en längre tid. Det har inte förekommit några negativt laddade diskussioner, även om det kommit något bekymrat uttalande från något enskilt land.
Om konflikten fortsätter kommer inte bara Huawei att drabbas utan hela telekomindustrin, anser Kenneth Fredriksen.
– 5G är första gången branschen har kunnat enas om globala standarder, tidigare har det sett lite olika ut mellan regionerna. Standarderna är utvecklade av oss och andra globala aktörer och det är avgörande för branschen att vi kan samarbeta. Det satsas också enorma pengar på teknikutveckling och det bygger på att det finns en samlad global marknad. Om världen återigen skulle delas upp i olika marknader så faller många av fördelarna med 5G bort.
Fakta

Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska myndigheter sätter hårt tryck på många länder för att de ska säga nej till Huaweis 5G-teknik. Australien och Nya Zeeland har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden. I USA är bolagets teknik stoppat hos känsliga myndigheter och president Donald Trump överväger enligt amerikanska medier att via ett dekret förbjuda Huawei i alla mobilnät.

Frågan är högaktuell i de flesta europeiska länder. Utan att peka på något bolag sade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) nyligen att det kan bli aktuellt med en svensk lagändring som kan stoppa leverantörer av 5G-teknik.

Många operatörer avvaktar. Telias vd Johan Dennelind sade i en intervju med Svenska Dagbladet nyligen att han vill se bevis innan han agerar mot Huawei.

Konflikten mellan USA och KIna/Huawei trappades upp i december då bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada. Hon har begärts utlämnad till USA för misstänkt brott mot sanktionerna mot Iran.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder dollar (omkring 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

Gå till toppen