Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Man kan inte bara pausa kulturbidragen

Forskare har visat att kultur är en tillväxtfaktor, den ökar attraktiviteten i området. Även för oss som till största delen endast ”konsumerar” kultur, skriver Karin Ullstad.Bild: JESSICA GOW / TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Majoritetens företrädare i regionens kulturnämnd skriver i Sydsvenskan den 11 januari en förklaring till att de väljer att spara på kulturen. Jag lyssnade också på dem vid det öppna mötet på Hipp. Där borde företrädare för regionstyrelsen ha suttit med istället. För den stora fråga är hur man ser på kultur som en motor i regionens utveckling. Forskare har visat att kultur är en tillväxtfaktor, den ökar attraktiviteten i området. Även för oss som till största delen endast ”konsumerar” kultur.
Läs också ”Folk är arga, folk är jävligt arga...”
Läs också Malmö får största biten av regionala kulturkakan
I tidningen läser jag också att ”Malmö är en av de största subkulturella städerna”. Förstår inte regionens ledamöter vilket otroligt starkt varumärke detta är? Då kan man inte ”pausa” bidrag till föreningar/projekt som är beroende av dessa bidrag för sin existens (regionens kulturchef verkar för övrigt tro att budgeten gäller för mandatperioden och inte ett enstaka år, i motsats till ordförande). Detta handlar om ytterst små belopp satt i relation till regionens totala budget.
Partierna i regionens nuvarande styre har systematiskt förhindrat en skattehöjning under en lång rad av år. Då blir det självklart tomt i kassan, både vad gäller pengar till kultur och kollektivtrafik.

Karin Ullstad

Gå till toppen