Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Michael Tapper: Så försöker Kina skapa en ny världsordning

Med storsatsningar på film, tv och journalistik försöker Kina skapa en ny världsordning. I två artiklar granskar Michael Tapper hur den kinesiska stormaktspolitiken inom kultur och medier ser ut. I andra delen: medierna.

Manifestiation i oktober förra året för den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som då varit frihetsberövad i tre år.Bild: Anders Wiklund/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”Jag skulle gärna ta emot tips på vad det skulle kunna vara”, replikerade utrikesminister Margot Wallström handfallet i en TT-intervju på frågan om varför den svenska regeringen inte gör mer i fallet med den svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai. Han försvann 2015 och har sedan dess visats upp tre gånger – den senaste gången häromveckan – i kinesiska statstelevisionen CCTV (China Central Television), för att efter färdigskrivet manus erkänna sig skyldig till uppdiktade brott. Samma öde drabbade den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin, som dock släpptes efter att han erkänt sig skyldig till spioneri.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen