Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Är det en tidnings uppgift att visa hur man lägger gräs på en fotbollsplan?

Är det en tidnings uppgift att rapportera direkt från Malmö stadion när det läggs nytt gräs på planen, undrar Inger och Bengt Johansson. Sydsvenskans redaktionschef Marcus Ekdahl argumenterar för att det har sin plats i mixen av journalistiska ämnen.Bild: Bengt Arvidson
Jag minns den ljuva tiden, jag minns den som i går, (citat Anna Maria Lenngren) då jag med en hastig blick på förstasidan i Sydsvenskan fick en överblick över det gångna dygnets händelser uti i världen och hemmavid. Den 1 februari var den viktigaste nyheten som Sydsvenskan kunde förmedla på första sidan en bild från MFF:s träningsläger i Spanien. Det är inte första gången som man blir förvånad över en så kallad ”ickenyhet” på första sidan. En bild säger mer än tusen ord. Är det därför ni har en stor bild?
Vad har en dagstidning för uppgift i vårt samhälle?
Är det att till exempel följa träningen för ett fotbollslag eller olika restaurangers ägarebyten?
Är det att i flera timmar på nätet lägga ut bytet av gräsmatta på Malmö stadion?
Vem bryr sig?
Läs också Sydsvenskan sände ”gräs-tv” från Stadion – hela dagen
Är det denna uppgift som den så kallade tredje statsmakten har?
I dag kostar en helårsprenumeration på Sydsvenskan 4 751 kronor.
Varför inte dra ner på sportsidorna - inklusive spelsidorna - och köpa externa tjänster rörande både in- och utrikespolitik som till exempel Svenska Dagbladet gör?
Sydsvenskan har i vårt tycke blivit alltför lokalt inriktad.

Inger och Bengt Johansson

Höllviken

Sydsvenskan svarar:

Hej!
En dagstidning kan och ska fylla många olika syften. Den ska granska makten, folkbilda, sätta saker i ett sammanhang och förklara komplexa skeenden. Ett viktigt och svårt uppdrag som vi på Sydsvenskan arbetar för att leva upp till varje dag. Men det är inte allt en tidning är. En tidning ska också informera, underhålla och överraska.
Med papperstidningen och vår sajt når Sydsvenskan dagligen hundratusentals läsare runt om i Skåne. Fler än någonsin tidigare och alla med olika intressen och önskemål.
Det är glädjande, men med det följer också ett stort ansvar som vi är ödmjuka inför.
Jag ser det som självklart att vi ska ha en stark sportbevakning. Regionen är hem för några av Sveriges allra vassaste elitlag och här finns en breddidrott som imponerar.
Är en flera timmar lång livesändning om ett gräsbyte relevant? Ja, det tyckte nog de tiotusentals som följde det.
Är det här tung samhällsjournalistik? Nej, men det innebär inte att det saknar ett värde. Och jag hade instämt i kritiken om det var allt vi gjorde. Men så är inte fallet.
Vi har under lång tid investerat i vår grävande och granskande journalistik. Och det har betalat sig i form av flera uppmärksammade avslöjanden de senaste åren.
Förra året var också ett år då tidningen och dess medarbetare belönades i form av flera prestigefyllda utmärkelser och priser. Guldpennan, Wendelapriset för årets bästa socialreportage, nominering till Stora Journalistpriset, nominering till Guldspaden. För att nämna några.
Vi är först och främst en tidning för skåningarna. Vi är lokala men för mig handlar det om mixen. Att skildra det lokala, nationella och globala. Jag hoppas att ni framöver kommer att titta på Sydsvenskans förstasida och få samma känsla av överblick av det som händer i världen och här hemma.
Jag är nämligen övertygad om att den ljuva tiden inte bara ligger bakom oss.

Marcus Ekdahl

Redaktionschef på Sydsvenskan
Gå till toppen