Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De ordnar loppis med kläder i stora storlekar: ”Du är vacker, du är stor. Klä dig hur fan du vill!”

En loppis med enbart kläder i stora storlekar – ja för tjockisar – lockade både försäljare och köpare till Garaget. Arrangörerna vill ta tillbaka ordet ”tjock”.

Pauline Lindborg och Matilda Sjöstrand ordnar loppmarknad med enbart kläder i stora storlekar, den första loppisen de själva varit på för människor med deras kroppsform.Bild: Peter Frennesson
En skylt med texten "Big Ass-Loppis" står uppställd utanför Garaget på Sofielund på lördagsförmiddagen. Det är Matilda Sjöstrand och Pauline Lindborg som bjuder in till loppmarknad för att personer, som likt dem själva drar stora storlekar, ska kunna fynda miljövänligt på second hand. Och de har en uttalad tanke när de säger att loppisen riktar sig till tjocka personer:
– Jag tycker att man ska ta tillbaka det ordet, "tjock" har fått en negativ klang, vilket det inte ska ha. Det är ett bra ord för att fånga uppmärksamhet och beskriva vad det faktiskt handlar om.
– Jag är tjock, men om jag säger det får jag responsen "nej nej, du är fin!". Men tjock och fin är inte varandras motsatser, jag kan vara båda två sakerna samtidigt. Tjock är helt enkelt ett beskrivande ord av ett faktum. Jag är lång, ja. Och jag är tjock, fortsätter Pauline Lindborg.
Det är premiär för deras Big Ass-Loppis på lördagen, och de har fått stort gensvar från hugade försäljare - det var så många som hörde av sig och ville sälja att de fick sätta stopp vid 30 försäljare. De 30 trängs nu inne på Garagets bibliotek med kläder, skor, hattar, smycken. Gott om färg och höga klackar. För den som behöver stora storlekar behöver absolut inte klä sig i tunike-tält, säger Matilda Sjöstrand och Pauline Lindborg med emfas.
Matilda Sjöstrand och Pauline Lindborg vill ta tillbaka ordet tjock: ”Du är vacker, du är stor. Klä dig hur fan du vill!”Bild: Peter Frennesson
– Försök inte dölja dig själv, utan ha på dig det du tycker är fint, du behöver inte gömma dig i en tunika, säger Matilda Sjöstrand, som i dag har leopardmönstrad tröja och matchande hårband.
Pauline Lindborg, iklädd svarta jeans och en svart spetstopp, instämmer:
– Du är vacker, du är stor. Klä dig hur fan du vill!
De kallar sig kroppspositiva och driver båda två Instagramkonton där de tar upp temat kroppspositivism. Där de också får ta emot en hel del skopor kritik, där kritiker menar att de förespråkar ett osunt kroppsideal. Något de båda slår ifrån sig.
– Jag tror inte någon som är tjock inte är medveten om hälsoriskerna, och inte har tänkt på bantning, säger Matilda Sjöstrand.
Pauline Lindborg konstaterar att hon själv varit kroppsmedveten och försökt banta sedan hon var liten. Orsaken är hon klar över: Sjuka ideal om hur vi ska se ut.
– Idealen är sjuka, och konstruerade för att vi ska må dåligt och konsumera till exempel krämer, kläder, korsetter, rakhyvlar – för att forma kroppen efter idealen, säger hon.
30 försäljare trängdes inne på Garagets bibliotek med kläder, skor, hattar, smycken...Bild: Peter Frennesson
Det stora intresset från försäljare gör att Pauline Lindborg och Matilda Sjöstrand nu är sugna på att följa upp med fler loppisar – gärna när vädret är bättre och det går att vara utomhus.
I vanliga klädkedjor går utvecklingen åt fel håll för den som behöver stora klädstorlekar, menar de och exemplifierar med hur vissa klädkedjor lägger ner sina plus-kollektioner. Det som återstår är att handla på nätet. Men Paulina Lindborg påpekar att även den som är tjock kan vilja handla second hand på grund av att det är miljövänligt.
Fanny Elsevik och Jessica Larsdotter lockades till loppisen på Garaget i Sofielund på grund av de stora storlekarna – att handla i vanliga affärer går knappt, säger de. Men här har de köpt fyra påsar kläder.Bild: Peter Frennesson
Fanny Elsevik, som tillsammans med Jessica Larsdotter har fyndat totalt fyra kassar kläder på loppisen, håller med om att utbudet av stora storlekar minskar i vanliga butiker. Det funkar helt enkelt inte att försöka handla i vanliga butiker. Och på en vanlig loppis kanske man kan hitta ett plagg i passande storlek, suckar Jessica Larsdotter.
– Men här kan man gå in och välja vad som helst!
Gå till toppen