Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högläsningsprojekt för småttingar ska utökas till Lomma tätort

BVC-sköterskor och förskolepedagoger i Bjärred har under hösten uppmuntrat föräldrar till att läsa högt med sina barn – även när de är riktigt små. I år har kommunen fått dubbelt så mycket pengar för projektet Bokstart, som nu även ska införas i Lomma.

August Jeraeus Wallerborn och Flora Hagman lyssnar uppmärksamt på medan förskollärare Anca Postoaca läser och berättar sagan.Bild: Astrid Adelgren
– Här är grisen, den får också åka med.
Förskoleläraren Anca Postoaca läser ut bilderboken Alla får åka med av Anna-Clara Tidholm medan hon sätter upp olika figurer från boken på en tavla.
Barnen i ringen är inte ens två år fyllda. Men lyssnar och tittar uppmärksamt.
Det var förra året som den nationella satsningen Bokstart, som har som syfte att stimulera till tidig språkutveckling, startade i Bjärred. Detta efter att kommunen fått 50 000 kronor för detta från Kulturrådet.
På Trollets och Äpplegårdens förskolor hålls det sedan dess så kallade bokstartsprat i samband med att barnen skolas in.
Samma sak har skett på barnavårdscentralen i Bjärred, i samband med 2,5-årskontrollen.
– BVC möter ju i stort sett alla barn och känner föräldrarna väl, det är en stor fördel, säger bibliotekarien Lena Rodman som håller i projektet.
Bokstartspratet går till så att pedagogen eller sköterskan läser högt för barnet ur boken medan föräldern är med, för att inspirera. Man försöker också ge goda argument till högläsning. Boken får barnet sedan med sig hem.
Under projektets gång har Lena Rodman fått intrycket att de flesta barnen verkar vana vid högläsning – men inte alla.
– En del föräldrar säger ”mitt barn tycker inte om att lyssna på böcker”. Men om man läser med spännande röst och gör det lite intressant så brukar alla barn bli nyfikna.
Här är boken som används i projektet.Bild: Astrid Adelgren
I år har Lomma kommun fått dubbelt så mycket pengar som i fjol från Kulturrådet. Därför ska projektet nu sätta igång även i Lomma tätort. Till att börja med är tanken att det ska införas på de två barnavårdscentralerna, som båda har visat intresse för att delta.
Lena Rodman menar att inspiration till tidig högläsning behövs även i en kommun som Lomma, som brukar förknippas med en hög utbildningsnivå.
– I Lomma kommun är ju många medvetna, men jag tror att alla föräldrar behöver få den här uppmuntran. Och när jag pratar med pedagogerna och BVC-sköterskorna så säger de att alla läser inte högt, många tror att man kan vänta. Men man kan börja väldigt, väldigt tidigt.
Varför är det viktigt?
– Det är skillnad på ordförrådet hos ett barn som det blivit läst för, eftersom det är stor skillnad mellan skriftligt och talat språk. Och så blir det en väldigt fin gemenskap mellan föräldrar och barn att mötas kring en bok. Men att locka till läslust är det viktigaste.
Gå till toppen