Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Granérs figurer blir robotar som vill slippa hundhuvudet

Vem ska bära hundhuvudet? När den hyllade serietecknaren Sara Granér regidebuterar på Malmö dockteater spelar ett stort hundhuvud i papier-maché huvudrollen tillsammans med Granérs karaktäristiska fyrkantiga figurer och två playstationkontroller.

Sara Granér med några av sina papier-maché-figurer.Bild: Patrik Renmark
I en källarlokal i Sofielund har två av Malmös mest prisade kulturaktörer på senare år smält samman. Erik Holmströms Malmö dockteater har närmast prenumererat på priser det senaste året. Och serietecknaren Sara Granér har sedan debuten ”Det är bara lite aids” från 2008 tilldelats bland annat EWK-priset, TCO:s kulturpris, Adamsonstatyetten och Expressens satirpris.
Nu sitter Sara Granér i dockteaterverkstaden och har snart bara två veckor kvar till sin regipremiär. Runt henne står åtta figurer av typisk Sara Granér-karaktär. Det otypiska är att de nu är i tre dimensioner och av papier-maché.
– Jag hade börjat experimentera med att ta mina serier utanför papperet när Erik Holmström kontaktade mig. Jag har gjort en föreställning med Brita Björs där hon tonsatt min förra bok och jag har gjort seriehögläsningar med Dotterbolaget. Så jag har varit intresserad av hur man kan ta serierna vidare, säger Sara Granér.
Sara Granér upplever att hennes tredimensionella figurer även påverkar hennes vanliga tecknande. "Jag tror att vissa grejer kommer att påverka. Framför allt det rumsliga med olika perspektiv, men även rent estetiskt."Bild: Patrik Renmark
För mer än ett år sedan togs de första gemensamma stegen och en av de första frågorna blev hur man skulle få dockorna i föreställningen ”En idiot ibland oss” att röra sig. Lösningen hittade de på Lunds universitet med hjälp av handsbollsstjärnan Kim Ekdahl du Rietz storebror Johannes.
– Jag ville att figurerna skulle ha en autonomi och att de skulle få vara själva på scen. Då pratade jag med min vän Johannes Ekdahl du Rietz som arbetar på Lunds tekniska högskola och testade massa tekniker.
Utifrån det gick de vidare och allt resulterade i ett grupprojekt på universitetskursen ”Friformsframställning i produktionsutvecklingsprocessen” förra hösten.
– Studenterna fick i uppdrag att hitta olika elektromekaniska lösningar på hur de här figurerna skulle kunna röra sig och samtidigt bibehålla en estetik, säger Sara Granér.
Två playstation-kontroller gör att föreställningens dockor kan röra sig på scen.Bild: Patrik Renmark
Nu står resultatet på den vridbara scenen på Malmö dockteater. Robotfigurerna styrs av två playstationkontroller som Sara Granér och Annie Eliasson ska handha under föreställningen samtidigt som de framför figurernas repliker. Att de låter mycket när de rör sig har blivit en del av charmen.
– Jag tycker att det är kul att få anpassa mig efter förutsättningarna. Det blir ett mått av överraskning som gör att man inte bestämmer själv, vilket är skönt. Nu har vi fått anpassa manuset efter ljuden.
De oneliner-aktiga serierutorna som Sara Granér blivit känd för måste i scenmiljön förvandlas till något annat.
– De har inte alls gått att överföra. Det är olika konstformer med andra förutsättningar. Jag har fått jobba in ett annat berättande, vilket är utmanande. Sen finns humorn kvar, men på ett annat sätt.
"Första gången jag såg mina figurer röra sig kändes som ett väldigt starkt ögonblick", säger Sara Granér.Bild: Patrik Renmark
Huvudfiguren i ”En idiot ibland oss” har ett problem. Den har fått ett hundhuvud tilldelat sig. Men varför ska den bära hundhuvudet? Det är högst oklart.
– Jag tycker att begreppet ”bära hundhuvudet” är väldigt intressant. Jag har läst att man kunde få det som ett straff i Tyskland att bära ett hundhuvud in i ett annat grevskap och det var något som rika människor kunde få andra att göra. Det säger något om hur viktigt det är att inte stå där som en idiot inför andra.
Blir det mer teater?
– Jag känner att jag har haft serier som en plattform att börja från. Men jag är intresserad av att fortsätta jobba skulpturalt och tredimensionellt, så det kan det nog bli, säger Sara Granér.
Den vridbara scenen i "En idiot ibland oss" gör att miljöerna kan förändras från kök till skog till stad till kontor.Bild: Patrik Renmark
Fakta

En idiot ibland oss

Förställningen har premiär den 6 mars på Malmö dockteater på Hasselgatan 8 i Malmö. 40 personer går in i lokalen och ”En idiot ibland oss” kommer att visas sjutton gånger fram till början av april. Musiken är skriven av Petter Herbertsson från Malmöbandet Testbild. Malmö dockteater är en dockteater för vuxna.

Gå till toppen